Насловна Друштво На данашњи дан 1918. створена јединствена српска држава

На данашњи дан 1918. створена јединствена српска држава

15
ПОДИЈЕЛИ

kralj nikola

Никола I Петровић свргнут с власти

Централни извршни одбор је на сједници у Беранама 25. октобра /7. новембра 1918. године, прописао Правила за бирање народних посланика за Велику народну скупштину.

Проглас о расписивању избора и Правила за бирање народних посланика за Велику народну скупштину, послати су из Берана 27. октобра окружним начелницима у Црној Гори, с налогом да се организују избори по капетанијама, варошким општинама и срезовима.

Припреме за почетак рада скупштине обиљежиила су два супротна мишљења о начину уједињења Црне Горе и Србије. Скупштина је заседала од 24. до 29. новембра 1918. године.

Подгоричка скупштина је на Другој редовној сједници 13./26. новембра без расправе и акламацијом усвојила већ написани текст Одлуку који су потписали 160 посланика. Овај акт је усвојен под именом Резолуција, а касније објављен као плакат под називом Одлука. Одлуке су:

Да се краљ Никола I Петровић – Његош и његова династија збаци са црногорског престола;

Да се Црна Гора са братском Србијом уједини у једну једину државу под династијом Карађорђевића;

Да се изабере Извршни народни одбор од 5 лица, који ће руководити пословима, док се уједињење Србије и Црне Горе не приведе крају;

Да се о овој скупштинској одлуци извијести бивши краљ Црне Горе Никола Петровић, Влада Краљевине Србије, пријатељске Споразумне силе и све неутралне државе.

На четвртој седници (28. новембра) је изабран Извршно одбор, у ствари привремена влада.

На петој седници (29. новембра) скупштина је одлучила:

Да се покретна и непокретна имовина бившег краља Николе Петровића Његоша и његове династије, у Црној Гори конфискује у име народа;

Да се за свагда забрани улазак у нашу земљу пређашњем краљу Николи Петровићу Његошу, а тако и свим члановима његове династије.

Краљева имовина је конфискована.

Одлука о уједињењу са Србијом, довела је до низа других одлука o уједињењу у нову државу под именом Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

15 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Да се краљ Никола I Петровић – Његош и његова династија збаци са црногорског престола;

  Да се Црна Гора са братском Србијом уједини у једну једину државу под династијом Карађорђевића;

  Како је ово било болно! Зато су му запјевали ,,на умору“, пресвиснуо због ове двије тачке Одлуке! Јадан краљ Ниџо!

 2. 0
  0

  Vi ste Srbi mnogo zloban narod. I nekad mi se plače kad vidim šta radite kralju neumrlom, Ranku Krivokapiću i ostalima, ali opet čitam vaš portal, ne znam, kao da mi nedostajete! Užas!

  • 0
   0

   То је просто твој људски порив за слободом и истином.Када му једном,том недостајању, наденеш право име,мржња ће да уступи мјесту разумјевању,а разумјевање ће направити простор за суживот.Само тада самодеструкција и деструкција друштва могу да престану,а вредносни систем може поново да се успостави на темељима породице,љубави према ближњем,раду и реду.

   Појединац – грађанин чији је поглед на свијет ослобођен егзистенцијалног страха,идеолошке острашћености и култа личности тежња je сваке нормалне заједнице.

   Сретан пут ка оздрављењу.

 3. 0
  0

  Da nije Nikola tada zbačen s prestola, e kukala nam majka, kako bi bili srećan narod. Srećni smo i ovako no bi bili bogatiji puno! On je još onda imao planove za ekonomsi razvoj Crne Gore!

 4. 0
  0

  Зоке, не буди тужна! Ти читаш наш портал кад ,,проради ген“, а то је добро. Исплачи се за краљем и настави да читаш! Умро, ка хиљада, с народом!

 5. 0
  0

  Најсвјетлији дан у коме су смисао нашле све наше жртве кроз проток времена принјете на олтар свете слободе,од Дунава до мора сињег,дан је уједињења са матицом.То је Дан који својом утемељеношћу у бићу народа коме припадамо,као такав,остаје луча на мрачној историјској стази којом данас ходимо.Само слијепци, од слијепих вођени,то не могу да виде.

  • 0
   0

   A što to uradiste svojim najboljim komšijama koje i dan danas zovete braćom? Što nijesmo mogli bit dobri komšije i prijatelji bez vašeg nasilnog ulaska u našu kuću, pogotovu kad ste imali svoju? Šta vam je smetao kralj Nikola, đed vašeg kralja, da ga onako krvnički razbaštinite i da mu zabranite povratak na svoje đe ste se vi raširili? Mora da je to od prevelike ljubavi, jel tako Samo Srbine? Što je lijepo kad lopov i uzrpator proglasi dan kad ti je oteo sve za svoj „najsvetliji dan“! E pa, Samo Srbine, za mene je najsvjetliji dan 21 maj 2006. kad smo postali svoji na svome. Tebi je to 100% najcrnji dan u životu!

   • 0
    0

    Да.Од цеха који је 21.06 направљен многе генерације будућих шанкерица и конобара у цивилизацијском мраку касабе о којој трућаш робе има да боли тинтара.И тако све док силом историјске нужности „понове“ на њена врата и прозоре не груне неки нови Дан.

 6. 0
  0

  To je doista bila nepravda,i ogromna greska srbijanske vlade i kralja.Umjesto da sa Crnom Gorom,i Srbima precanima stvore veliku slobodnu srpsku kraljevinu,gdje bi bile ravnopravne Srbija,Crna Gora i Srbi preko Drine,sto nam je uzgred i nudjeno 1915,Srbijanci stvorise zlo,jugoslavensku nakazu,zbog koje izgubi zivot oko 2miliona Srba,i plus se podijelismo i zavadismo.Ja jesam Srbin,ali kralj Nikola je bio veci Srbin od Karadjordjevica,i nije zasluzio procerivanje.Jedini lijek za nepravdu,koji bi dukljanoidima izbio argument za mrznju,bi bio da danasnji Karadjordjevic ode na grob svoga pretka Nikole Petrovica,i klekne,moleci za pokoj duse i oprostaj.Da se braca pomire i sloze.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here