Насловна Друштво На данашњи дан 1918. ослобођен је Београд

На данашњи дан 1918. ослобођен је Београд

0
ПОДИЈЕЛИ

petar-bojovic 1

На данашњи дан 1918. ослобођен је Београд у Првом свјетском рату са Првом армијом српске војске под командом војводе Петра Бојовића.

Српске трупе успјеле су да 1918. за свега мјесец и по дана од пробоја Солунског фронта, у ноћи између 14. и 15. септембра, ослободе цијелу тадашњу Србију и 1. новембра освану на улицама главног града и тако продру чак 600 километара у дубину окупиране територије.

У централној зони Београда и данас постоји мали број знамења која подсјећају на Први свјетски рат, а још мање на балканске ратове. Сем Костурнице на Новом гробљу, најпознатији су Споменик трећепозивцима на Врачару и Костурница бранилаца на Београдској тврђави. Тек 1990. код Каленић пијаце постављено је обиљежје посвећено војводи Петру Бојовићу.

Више оваквих знамења постоји у широј околини главног града, на мјестима гдје је било већих окршаја. Она се углавном налазе у селима јужно и источно од Београда, јер је тамо Дунавска дивизија Прве армије водила главне борбе док је у урбани дио ушла готово без сукоба.

Петар Бојовић, рођен 1858. године, у борбе је кренуо већ 1876, као питомац Војне академије и подофицир у тадашњем српско-турском рату. У великом сукобу са Централним силама рањен је у окршају на Дрини 1914. па га је замијенио тада армијски генерал Живојин Мишић.

После опоравка у јануару 1916. постављен је за начелника Штаба Врховне команде умјесто старог Радомира Путника. На том положају задржао се до јуна 1918. Вратио се на мјесто команданта Прве армије и ангажовао се у ослобођењу Србије због чега је 26. септембра добио титулу војводе.

У Београду је дочекао 1945. а 20. јануара те године, осамдесетседмогодишњег ветерана на смрт је претукла група партизана која је покушала да га исели из куће у Улици Трнској 25.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    uvijek ili vazda ja sam ZA BEOGRAD, ali ko živi u MNE onda samo može,, KO TO TAMO PLAČE, JAUČE, ARLAUČE, kad se spomene BEOGRAD nema pjesme

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here