Насловна Друштво На данашњи дан 1371. десила се битка на Марици

На данашњи дан 1371. десила се битка на Марици

3

bitka na MariciМаричка битка или бој код Черномена, одиграла се на ријеци Марици у петак 26. септембра 1371. између снага Османског царства, под вођством румелијског беглер-бега Лала-Шахина и српских снага које су бројале око 60.000 људи (70.000 по Халкокондилу).

Српску војску предводили су краљ Вукашин и његов брат деспот Јован Угљеша Мрњавчевић и обојица су погинули у бици.

Поједини историчари наводе 1367. или чак и 1363. за годину битке, али сви заједно тврде да се битка одиграла код Черномена, данас грчког Ормениа у области Еврос, на пољу које Турци наводно дан данас зову Сирф синдиги – „Погибље Срба“.

marko kraljevićКраља Вукашина наслеђује његов син Марко, познатији као Марко Краљевић, али не успјева да одржи српске земље и недуго после битке постаје турски вазал.

Ова битка представља почетак османлијских освајања територија којима је владао српски цар Душан.

Учесници у Маричкој бици

Засигурно се зна да су на српској страни поред војске Деспота Угљеше учествовале и снаге краља Вукашина. Спорно питање је да ли су и који српски великаши такође учествовали у походу на Турке.

Турски извори наводе да су поред деспота, краља и „краљевих невјерника“ у бици учествовали војводе и властела Босне, Угарске и Влашке. Грчки писац из XV вијека, Лаоник Халкокондил помиње само Угљешу и Вукашина док се у записима монаха Исаије каже да је Угљеша дигао „све српске и грчке војнике и брата својега Вукашина краља“ као и „многе друге велможе,… негде до шестидесет тисушт изабрани војски“.

Према Стојану Новаковићу, „српске велможе“ који су се придружили Угљеши и Вукашину највероватније су били Дејановићи и војвода Богдан. Сјеверна српска властела у овом боју није учествовала. Балшићи, који су били у добрим односима са Вукашином највероватније нијесу учестовали у бици јер су убрзо након пораза српских снага отели Призрен од Вукашиновог сина; Никола Алтомановић такође није могао да учествују у бици јер је био у рату са Вукашином; Лазар и Бранковићи нијесу имали интереса да учествују у бици и на тај начин учврсте Вукашинов положај као краља и наследника цару Урошу чију су власт, макар и формално, још увијек поштовали.

На основу расположивих извора може се закључити да су српску војску дале српске земље око Шар-планине, као и све јужне српске земље око Вардара и Струме, заједно са грчким крајевима јужне Македоније (међу Вардаром и Струмом), Драме, Мосинопоља и Водена.

Турске снаге којима је заповједао румелијски беглер-бег Лала-Шахин биле су четири пута слабије од српских и углавном су се сводиле на посаду утврђеног града Дринопоља. Халкокондил чак наводи да су снаге са којима је Лала-Шахин напао српску војску бројале једва 800 људи.

Најчешће забуне у вези са учесницима боја на Марици

На основу извора које смо навели може се закључити да је у Маричкој бици учестовала хришћанска коалиција састављена од Срба, Угара и Румуна. Такође, у енглеској литератури се наводи да је у бици са српске стране учестовала коалиција састављена од Срба, Бугара и Грка.

У првом примјеру коришћени су углавном турски извори. Стога није чудно што се у њима наводи да су се на српској страни налазили великаши и из Угарске, Босне и Влашке. На овај начин турски историчари су жељели да увеличају значај побједе која је представљала тријумф ислама над хришћанством оличеним у представницима свих већих хришћанских држава на Балкану.

У другом примјеру погрешно је наведено да су грчке снаге такође учестовале у овој бици. Међутим, у питању су снаге Угљеше и Вукашина и других српских великаша чија се државна територија протезала и на грчке земље (укључујући и област Македонију као дио Грчке). Прави Грци, тј. тадашња Византијска држава ни на који начин није помогла Угљешу и Вукашина већ је искористила српски пораз да прошири своју територију.

Што се Бугара тиче, они се не спомињу ни у једном од историјских извора које је користио Стојан Новаковић.

Оно што се са сигурношћу може тврдити јесте да су у Маричкој бици учестовале српске снаге састављене од војске Угљеше и Вукашина и неких српских великаша. Уколико су у бици учестовале и снаге неке од претходно наведених држава, онда су оне биле толико занемарљиве да тадашњи историјски извори нијесу сматрали за потребно да их посебно наведу.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Увијек су Срби знали кад треба да издају и да не прискоче свом краљу, тако и на Марици, да ,,окасне“, као и дан данас!

  2. 0
    0

    Jireček i Ćorović kažu da je Turke u ovoj bici predvodio vojskovodja Evrenos koji je učestvovao i u boju na Kosovu kao i u nekim bitkama dosta kasnije.Turci su iznenadili srpsku vojsku koja nije očekivala napad a značajan broj je po nekim autorima bio i pijan.Brojka o 70 000 srpskih vojnika je preuveličana.u boju na Kosovu je učestvovalo nekoliko puta manje vojske u odnosu na ovu cifru a na Kosovu je učestvovalo dosta više vojnika u odnosu na bitku na Marici.Vojska od 70 000 vojnika bi morala biti raspoređena na dosta velikoj površini tako da efekat iznenadnog udara ne bi imao takav rezultat pogotovu ako bi bile tačne tvrdnje ovog autora da je Turaka bilo svega 800.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here