Насловна Политика На челу Парламентарне скупштине Савјета Европе више није русофоб

На челу Парламентарне скупштине Савјета Европе више није русофоб

1
ПОДИЈЕЛИ

Нова шефица Парламентарне скупштине Савјета Европе (ПС СЕ) је Кипранка Стела Киријакидес, која је у трци за то мјесто убједљиво побиједила Литванца Емануелиса Зингериса, иначе русофоба који је своју кампању базирао на борби „против руске пријетње“, преноси „Спутњик“.

„Тај пораз унио је панику у редове литванских и украјинских посланика, који не крију своје страхове да ће се руска делегација тријумфално вратити у ту организацију ‘без враћања Крима и Донбаса Украјини’,“ наводи овај медиј.

Киријакидес је на мјесту предсједника ПС СЕ замијенила Педра Аграмунта, кога су сматрали проруском фигуром. Скандал у вези с Аграмунтом настао је на априлском засиједању ПС СЕ када су га европски посланици критиковали због мартовског путовања у Сирију и зближавања са Русијом. Он се залагао и за проналажење компромиса са Русијом.

Руској делегацији одузето право гласа у ПС СЕ у априлу 2014. године због присаједињења Крима Русији. Због овако дискриминишуће политике Москва је поручила да се неће враћати у ПС СЕ и да неће уплаћивати новац за њен рад, све док јој се не врати право гласа у тој организацији.

„Другим ријечима, ударила је Савјет Европе тамо где највише боли. Јер, Русија је, поред Француске и Њемачке, један од три највећа финансијера те организације,“ наводи „Спутњик“.

„Руско питање“ подијелило је ПС СЕ, али неки аналитичари сматрају да су нову предсједницу подржале земље које желе да се Русија врати у ту организацију. За Киријакидесову је гласало 217 посланика наспрам 84 гласа, колико је добио њен противник. Она остаје на овој позицији само до јануара када ПС СЕ бира свог предсједника, тј. до истека мандата Аграмунта.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Izaso juce malo ispred zgrade u kojoj radim kad eto ti policije na svakom koraku,pita me kolega sto su se Bulle-bik,tako ovdje zovu policiju, uznemirili ,neznajuci kazem vjerovatno je dosla neka evropska skitnica u Centralnu banku prihavlio novac.kad uvece pogledam stigao Makron i Merkelova na sajam knjiga u Frankfurt,tema razgovora Makronov plan o stabilizaciji Evrope.
    Fino su se izdogovarali i na karju Merkelova je porucila sto se tice zajednicke kase i odatle da se opsrataju dugovi nema nista,a Francuska je bankrot,iako Sojble ide sa mjest Ministra finasija stvari se nece mijenjati,toliko o planu za stabilizaciju Evrope i koliko se Eu administracija pita.pare su u Frankfurt ,kad Makron nije dobio tesko dace bilo ko drugi.Dok sam ja kncelarka kaze Merkelova o tome se nece diskutovati!!!!
    E sada neka mijenjau presjedavajuceg kolko vole mogu dovesti i Sulja Mustafica ili Ranja sve je isto,nema novca i gotovo,a Brnabicka kaze nie vazan tempo priblizavanja nego utvrdjivanje puta,sto se nas tice do kaldrme ima jos dota!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here