Насловна Друштво Мутабџија: Битку за ћирилицу водити организованије и понекад агресивније

Мутабџија: Битку за ћирилицу водити организованије и понекад агресивније

0
ПОДИЈЕЛИ

bijeljina

У оквиру манифестације ,,Вишњићеви дани“ у Бијељини је одржана свечана академија ,,Вишњић и Његош“, преноси РТРС.

Манифестацију ,,Вишњићеви дани“ организује СПКД „Просвјета“ Бијељина, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, а медијски покровитељ је РТРС.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је синоћ да је Свечана академија ,,Вишњић и Његош“ у Бијељини једна од важнијих манифестација у Републици Српској која истиче значај српског језика и ћирилице.

Битка за ћирилицу

Мутабџија је нагласио да је битку за ћирилицу данас неопходно водити осмишљеније, понекад и агресивније.
,,Враћање Филипу Вишњићу јесте враћање и извориштима српске духовности и културе“, изјавио је Мутабџија на академији организованој у оквиру вишедневне манифестације ,,Вишњићеви дани“.

Ова академија организована је у част великана српске народне поезије, ,,српског Хомера“ Филипа Вишњића, у граду у којем је дух и траг његовог стваралаштва најприсутнији.

Владика Хризостом је свима који његују дух и традицију великог српског пјесника, који су на његовом, али и Његошевом путу, честитао јубилеј – 20 година ,,Вишњићевих дана“ и 200 година од рођења Петра Другог Петровића Његоша, додајући да је академија прилика да се сјетимо свих великана.

20. година ,,Вишњићевих дана“

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бијељина Славко Башић подсјетио је да градска управа већ 20 година организује ,,Вишњићеве дане“, манифестацију која је из године у годину успјешнија и посјећенија, са богатим програмским садржајем.
О имену, величини и значају Филипа Вишњића бесједио је предсједник Матице српске Драган Станић.
У културном дијелу програма Свечане академије, која је одржана у Центру за културу у Бијељини, учествовао је Хор ,,Србадија“ и пјесник Рајко Петров Ного, чијим стиховима је затворена академија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here