Насловна Друштво МУП: Оправдано премештање споменика полицајцима

МУП: Оправдано премештање споменика полицајцима

0
ПОДИЈЕЛИ

МУП Србије саопштио је данас да је одлука о премештању споменика припадницима српске полиције који су погинули током оружаних сукоба од 2000. до 2002. године, из места Гропа у двориште цркве „Свети Јован“ у Бујановачкој бањи, донета из више оправданих разлога – економских, безбедносних и практичних.

spomenik pripadnicima zandarmerije

МУП у саопштењу одбацује оцену Демократске странке Србије да се пребацивањем споменика у „исту раван стављају браниоци земље и терористи“ и истиче да се полиција увек се са поносом сећа и не заборавља припаднике који су свој живот дали бранећи земљу и њене грађане.

Намера Министарства је, наводи се, да се пребацивањем споменика омогући да породице страдалих полицајаца, као и сви остали, могу у сваком моменту лако и једноставно прићи споменику.

„Наиме, због чињенице да је споменик подигнут на забаченом месту и да постоје одређени безбедносни ризици, 12 година породице страдалих полицајаца нису биле у могућности да га обиђу и одају пошту својим најмилијима. Црква „Свети Јован“ налази се у Бујановачкој бањи у близини аутопута и то ће у многоме олакшати породицама и другим људима да до споменика дођу“ речено је у саопштењу.

Такође, додаје МУП, један од разлога за измештање споменика били су огромни трошкови обезбеђења споменика, с обзиром да је из безбедносних разлога о њему дневно бринуло 27 жандрама у три смене, што је државу Србију на годишњем нивоу коштало око 450.000 евра.

Измештање споменика коштаће 300.000 динара и неће бити додатних трошкова око његовог чувања, речено је у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here