Насловна Политика МСП Јапана: Посета Медведева Курилским острвима је неприхватљива

МСП Јапана: Посета Медведева Курилским острвима је неприхватљива

0
ПОДИЈЕЛИ

Могућа посета руског премијера Дмитрија Медведева Курилским острвима је неприхватљива, изјавио је јапански министар спољних послова Фумио Кишида, а преноси РИА „Новости”.

japanska ostrva

„То се коси са нашим ставом и повређује национална осећања Јапанаца. То је неприхватљиво”, рекао је Кишида.

Он је истакао да је Влада Јапана 23. јула преко Амбасаде у Москви упутила руском премијеру молбу да одустане од посете Курилским острвима. О својој намери да посети овај архипелаг Медведев је саопштио током заседања Владе на чијем дневном реду је био пројекат развоја Курилских острва.

Претходно је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио да је Јапан једина земља у свету која доводи у питање резултате Другог светског рата и, између осталог, оспорава власништво над Курилским острвима.

„Комерсант” је 21. јула објавио да ће пре планиране посете председника РФ Владимира Путина Токију јапанска Влада затражити од Русије да поштује договор из 2001. године о решавању спора око власништва над Курилским острвима. Како су навели, у Токију тврде да намеравају да са Москвом разговарају о судбини четири спорна острва, а не само њиховим деловима. Издање пише и да су у Влади Јапана све више забринути за успех дугогодишњих преговора око спорних територија, јер Русија последњих година јача контролу над њима, развијајући нову инфраструктуру и спроводећи тамо војне вежбе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here