Насловна Друштво ЦДТ: МРСС да саопшти податке о злоупотребама

ЦДТ: МРСС да саопшти податке о злоупотребама

0
ПОДИЈЕЛИ

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) позвао је Министарство рада и социјалног старања (МРСС) да хитно саопшти колико је грађана злоупотребљавало право на социјална давања и да ли је и којим државним органима послато обавјештења о тим злоупотребама.

cdt

Портал ЦДТ-а пише да је МРСС избјегавањем да јавности објасни детаље о злоупотребама државних ресурса, тај ресор оставио простор за сумњу да је новац могао бити злоупотребљен за изборне манипулације.

Они су казали да, иако је обећано, из МРСС још није саопштено колико грађана је злоупотребљавало право на социјална давања нити колико је због тога оштећен државни буџет.

„Због свих сумња у злоупотребе које су обиљежиле изборне процесе у Црној Гори, ЦДТ позива МРСС да хитно саопшти информације од јавног интереса, а то је колико је грађана заиста злоупотребљавало право на социјална давања, да ли је и којих државним органима послало обавјештења о тим злоупотребама“, навели су из те организације.

Такође, додали су, кључни податак, који МРСС мора саопштити јавности је износ новца за који је државни буџет оштећен као и период у којем су се злоупотребе дешавале.

Из МРСС је саопштено да су центри за социјални рад донијели 3.191 рјешење о укидању права на социјално давање.

„Након спровођења поступка од стране надлежних институција утврдиће се одговорност и штета која је оваквим понашењем нанијета“, наводи се у одговору МРСС.

Они су подсјетили да је министар Предраг Бошковић, одговарајући на питања новинара на прес конференцији прошле године обећао да ће тај податак моћи да саопшти тек у јануару када систем профункционише у свим општинама.

На питање на који начин су грађани, мимо закона, раније остваривали то право, из МРСС је одговорено да су ти грађани били радно способни, да су њихови чланови породица били пунољетни, да посједују имовину или имају мањи број чланова домаћинства од пријављеног, као и да су достављали потврде са нетачним подацима.

„Због свега овога документација је предата надлежним органима“, наводи се у њиховом одговору.

Они тврде да тужилаштво од МРСС није примило ни један захтјев или кривичну пријаву за покретање поступка, након прикупљене документације о незаконитом примању социјалне помоћи.

Раније истраживање ЦДТ-а показало је да су трошкови за социјална давања из државног буџета расли у изборним годинама, као и да је та област препозната као проблематична тачка у систему.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here