Насловна Поглед Мошти свих српских црквених поглавара пренети у Пећку патријаршију!

Мошти свих српских црквених поглавара пренети у Пећку патријаршију!

4
ПОДИЈЕЛИ

Паралелно са хитним наизменичним измештањем трона српског патријарха, по четири месеца годишње, у његова историјска седишта Пећ, Сремске Карловце и Београд, Српска православна црква треба да Пећкој патријаршији врати и статус маузолеја у који би били пренети мошти што више српских црквених поглавара, али и где би убудуће били сахрањивани српски патријарси – предлаже председник Српске лиге (СЛ) Александар Ђурђев, сматрајући да би то био најпримеренији и најефикаснији прилог СПЦ унутрашњем дијалогу, али и наставку разговора представника државе Србије са Бриселом и Приштином о статусу Косова и Метохије

Ђурђев подсећа да је, откако је 1219. године Свети Сава изборио прву аутокефалну архиепископију, тј. цркву у српским земљама (Жичко-пећка архиепископија), на њеном трону је било 87 архиепископа, митрополита и патријараха, да многи од њих почивају у комплексу Пећке патријаршије, али и да многи други, из објективних или неких других разлога, нису ту сахрањени и зато не би била добра порука српским верницима да се, убудуће патријарси сахрањују  искључиво у београдском „кругу двојке“, у крипти испод Храма Светог Саве на Врачару.
Према доступним подацима, у Пећи, између осталих, почивају српски архиепископи из периода 1219 – 1346: Свети Сава Други, Јевстатије Први, Свети Никодим Први, Свети Данило Пећки, Свети Јоаникије Други (иначе, од 1346, и први спрски патријарх); затим, поред осталих, српски патријарси из периода 1346 -1463: Сава Четврти, Свети Јефрем, Спиридон Први и многи други.
Александар Ђурђев напомиње да је Пећка патријаршија била аутокефална црква са седиштем у Пећи од 1346. до 1463, а затим поново од 1557. до 1766. године и да садашња Српска православна црква представља обновљену Пећку патријаршију. Цар Стефан Душан је раширио њене границе и подигао јој углед уздигавши је 1346. године на степен патријаршије. Тада је српски архиепископ Јоаникије II проглашен за првог српског патријарха са престолом у Пећи.
Српска лига (СЛ) предлаже да се, за почетак, у комплекс Пећке патријаршије пренесу посмртни остаци свих шест српских патријараха од времена откако је, 1920. године, организационо обновљена Пећка патријаршија под именом Српска православна црква.
Према овом предлогу, у Пећ би требало да буду пренете мошти патријарха Димитрија (Павловића) које тренутно почивају у манастиру Раковица, поред Београда; затим мошти патријараха Варнаве (Росића) који почива у малом храму Светог Саве на Врачару, Гаврила (Дожића) који је, као и патријарх Викентије (Проданов) сахрањен у Саборној цркви у Београду; мошти патријарха Германа (Ђорића) које почивају у београдској Цркви Светог Марка, као и мошти покојног патријарха Павла (Стојчевића) који је сахрањен у манастиру Раковица.
Извор: Српска лига

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ако је неко од часних патријараха, које су побројали, оставио аманет да буде сахрањен баш на том месту где је сахрањен, не би га смели премештати.

 2. 0
  0

  …“Ви разбијате Цркву, саблажњавате верујући народ. Својом слепом послушношћу коју на силу намећете, направили сте од Свете Горе мртву шкољку, у којој нема бисера. Ви више нисте представници живе традиције Православне Свете Горе, што бисте требали бити, јер се не држите светогорског предања какво је било у ранија времена. Ми смо се оградили од вас, не следимо вас, и жалимо због тог вашег клизања у понор јереси, који сте сами одабрали. Бранећи разбојнички Критски сабор, ви свесно и активно другујете са фанарским вероодступницима и следите их на јеретичком путу који асфалтирају са само једним циљем, а то је да униште Цркву.

  Жалосно је, што сте достигли тачку у којој сте постали борци против светитеља, јер својим деловањем чините све супротно од онога како су они проповедали и чинили, нарочито светогорски старци, јер се слажете са архи-јеретиком Вартоломејом Архондонисом, који по свему следује пут отпадништва латиномудрујућег патријарха Јована Века. Самим тим што не подржавате свете исповеднике, стали сте раме уз раме Несторију, Веку и Калеки, начиниле сте кораке ка издаји вере. Међутим, по речима светитеља, пастир који прети изгнанством и прогоном „, не сматра се чак ни хришћанином,“ него „другом ђавола и демони су његови пријатељи“. Да ли бисте радије плодове Египта и златно теле (Пс. 105, 19) екуменизма. Ваш отклон од вере је уочљив, намећете силом та ђавоља учења, служите се „дволичним језиком“ (1. Тим 3:. 8), како чини и ваш вођа, јеретик Вартоломеј својом лажном филозофијом, ширећи неистину широм света.

  Ви сте постали „следбеници Јуде“, како и свети Никодим Светогорац назива оне који „у страху од људи одбацују догмате, апостолске и саборске каноне и традицију Цркве.“

  Озваничили сте тако и чињеницу да сте у друштву Варсума (вође сиријских монаха на Разбојничком сабору 449. Године) и Тимотеја Елура. Постали сте следбеницима монаха Мојсија који је живео пре седам векова у Великој Лаври светог Атанасија и потписао документ Ферара-Флорентинске уније, признајући дворогог џина (чудовиште) за епископа свих хришћана.

  „Ништа не користи праведни живот ако су искривљени догмати“ (св. Јован Златоусти). Ђавоље учење мрско је Богу и служи као мамац за пад у прелест верујућих за шта ћете дати одговор на Страшном Суду. Ми говоримо о верујућем народу који је трпељиво чекао да чује званични став монаха са Свете Горе о махинацијама извршеним на Криту, а сада протестује и гласно негодује путем интернета да сте их издали. Подражавајући богобојазног капетана из Јеванђеља, у најмању руку требало бисте да поведете рачуна о њима, а не да их саблажњавате…“

  https://pravoslavljepzv.wordpress.com/

  Плач Сербији, Захарије Орфелин (1761)

  https://www.youtube.com/watch?v=Tq5kD2SRG1s

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here