Насловна Мозаик Мошо Одаловић на Бадњи дан: Да светлуца жишком сунца

Мошо Одаловић на Бадњи дан: Да светлуца жишком сунца

0
ПОДИЈЕЛИ

Пјесник, сликар и неуморни чувар српске традиције, Мошо Одаловић је честитао Бадњи дан преко свог профила на Фејсбуку.

Одаловић је и овог Бадњег дана својом бајковитом илустрацијом и пригодним стиховима уљепшао празник онима који га прате преко друштвене мреже.

moso_odalovic

Момчило Мошо Одаловић (1. април 1947) српски је пјесник за дјецу и младе. Добитник је више награда: Вукова награда, Повеља Змајевих игара, Невен, Забавникова, „Златног кључића“ града Смедерева, Златни Гаша, Новосадско Звонце популарности, Горанове плакете, Грачаничке повеље, а носилац је и „Змајевог штапа“ — почасне награде Змајевих дечјих игара итд.

Рођен је у Старом Грацком (Липљан, Косово и Метохија), на обали ријеке Ситнице, под Голеш-планином. Основну школу завршио је у Липљану, гимназију у Косовској Митровици, а на Филолошком факултету (тада Филозофском) студирао књижевност. У „Јединству“ је радио као новинар, уредник „Јединства за децу“ и главни уредник „Ђурђевка“. Од 1994. године живи у Смедереву, „у својих 7,5 ари коначне отаџбине“, као слободан уметник.

Писац је, сликар, илустратор и калиграф. Имао је више самосталних изложби – „Мошове занимације“: слике, илустрације, скулптуре, уметничка столарија, уметничка фотографија… „Најлепше достигнуће“, каже о себи пјесник „о Никољдану умеси славски колач, украси га, испече.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here