Насловна Политика Москва сумња у српске извозне дозволе

Москва сумња у српске извозне дозволе

0
ПОДИЈЕЛИ

Фирме у Србији не губе ни часа када је реч о извозу производа на руско тржиште. Ипак, због повећаних количина воћа и поврћа, са етикетом „произведено у Србији“, Русија тражи од наших надлежних служби да појачају контролу безбедности ових производа.

Agrar_620x0

Како су рекли, почела је да пристиже велика количина ове робе, са српским сертификатима, па се сумња у саму аутентичност. Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор предложила је да се потпише билатерални документ, чиме би српска страна осигурала безбедност испорука воћа и поврћа на руско тржиште.

,,Руси су само констатовали да је повећан извоз воћа и поврћа“, рекао је за „Новости“ Расим Љајић, министар трговине. – „Росељхознадзор“ је имао видео-везу са нашим људима из Министарства пољопривреде и само су им рекли да појачају надзор, како не би дошло до реекспорта. То ће се и урадити.

Крајем прошле године, Русија је забранила увоз 19 тона кивија из Србије, због неважећег фитосанитарног сертификата. Министарство пољопривреде тада је саопштило да је највероватније реч о фалсификату сертификата, јер се у Србији киви не гаји.

У Министарству пољопривреде јуче су нам рекли да до сада није стигао ниједан докуметнт који се тиче забрањеног кивија, тако да и даље не знају ко је покушао да извезе ово јужно воће са српским папирима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here