Насловна Друштво Москва: Путинов налог – спремни аутобуси за побуњенике

Москва: Путинов налог – спремни аутобуси за побуњенике

0
ПОДИЈЕЛИ

Руско министарство одбране саопштило је да према налогу председника Владимира Путина припрема са сиријским властима евакуацију преосталих побуњеника из Алепа.

„Према наредби руског председника Владимира Путана, руски Центар за праћење прекида ватре, у сарадњи са сиријским властима, припрема евакуацију преосталих побуњеника и чланова њихових породица из источних делова Алепа“, наводи се у саопштењу министарства.

Руско министарство додаје да ће побуњеници бити евакуисани ка Идлибу, граду на северозападу Сирије, са 20 аутобуса и 10 амбулантних возила, преноси Ројтерс.

Истиче се да су сиријске власти гарантовале безбедност свим побуњеницима који желе да напусте Алепо, наводи АП.

Руска војска је објавила да ситуацију у Алепу прати уз помоћ дронова.

Истовремено, сиријска Опсерваторија за људска права је јавила да је први конвој са људима којима је потребна медицинска нега кренуо из источног дела Алепа.

Агенција Ројтерс, позивајући се на сведоке, извештава да је у Алепу тренутно мирно и да се не чује пуцњава.

Побуњеници су претходно објавили да је нови договор о прекиду ватре ступио на снагу у 2.30 по локалном времену.

Такође, агенција АФП јавила је да је постигнут нови договор о евакуацији побуњеника из последњих „џепова“ територије коју контролишу у Алепу. Они се позивају на неименоване изворе сиријске војске.

„Постигнут је договор о изласку побуњеника и припреме су у току“, навели су ти извори.

АП истиче да се договор односи и на цивиле.

Истовремено, медијска група либанског Хезболаха тврди да је у ноћи између среде и четвртка постигнут договор да сиријски побуњеници и на десетине хиљада цивила напусте Алепо, и да ће се то догодити у наредних неколико сати, преноси АП.

Сиријски побуњеници су синоћ објавили да је договор о прекиду ватре са владиним снагама у источном Алепу поново на снази.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here