Насловна Политика Морваи: Србија не треба да буде примљена у ЕУ док не обезбеди...

Морваи: Србија не треба да буде примљена у ЕУ док не обезбеди територијалну аутономију Мађарима

0
ПОДИЈЕЛИ

kristina-m-600x330

Посланица Европског парламента Кристина Морваи изјавила је данас да Србија не треба да буде примљена у Европску унију док не обезбеди територијалну аутономију Мађарима у Војводини и не реши питање њихових људских права.

Морваи је заједно са послаником екстремно десничарске партије Јобик из Мађарске Тамашом Гауди-Нађом и представницима мађарске националне заједнице из Војводине организовала Јавно слушање о повредама права Мађара у Војводини у седишту Европског парламента у Стразбуру, пренео је портал Војводина данас (Војдошаг Ма).

Како је Морваи навела, циљ скупа је да увери Владу Мађарске и посланике Европског парламента да се пријем Србије у ЕУ не може подржати све док се Мађарима у Војводини не обезбеди територијална аутономија и док физички напади на Мађаре и кршење људских права у Србији не буду окончани.

Председник Удружења за заштиту права војвођанских Мађара “Аргус” Антал Бозоки рекао је на саслушању је да је у Србији неопходно доношење закона о правима националних мањина и примени међународних уговора.

Бозоки је истакао и потребу што ранијег остваривања “територијалне националне аутономије и персоналне аутономије”.

Председник Мађарског грађанског савеза Ласло Рац Сабо рекао је да ће Влада Мађарске “учинити судбоносни грех” уколико буде слушала поруке политичке партије Савез војвођанских Мађара (СВМ) из Војводине, јер ће тако стећи утисак “да је у случају Мађара у Јужним крајевима све у најбољем реду”.

“СВМ живи у потпуној српској зависности. Дат је историјски тренутак када би Мађарска могла да примени вето у процесу прикључивања Србије ЕУ захтевајући самоопредељење на основу субјективног права за народ који живи на отцепљеним територијама”, рекао је Рац Сабо.

На скупу је приказан документарни филм под насловом “Кривац од жртве?” у којем су приказани напади на Мађаре у Војводини, са посебним освртном на случај “нових темеринских момака” који су у притвору више од годину дана након туче у кафани.

На скупу су били присутни и посланик Народне странке из Ердеља (Трансилваније) Ласло Текеш и већи број посланика Европског парламента из Велике Британије и Италије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here