Насловна Друштво Морнарица Црне Горе продаје руске противбродске ракете

Морнарица Црне Горе продаје руске противбродске ракете

3
ПОДИЈЕЛИ

protivbrodske rakete

Министарство одбране промијенило је одлуку да кроз МОНДЕМ програм уништи преостале противбродске крилате ракете које се налазе у складиштима Морнарице Црне Горе на Пристану у Боки.

Покушаће да умјесто тога ракете, као и даље употребљиво оружје, продају купцима у иностранству.

Тиме би се могло продати 49 од укупно 109 комплетних противбродских ракета совјетске производње које НАТО означава као СС-Н-2 Стyx, а које већ годинама стоје ускладиштене у поткопима војног објекта Пристан.

Бивша ЈРМ је новије верзије ,,стyxова“ у наоружање увела крајем седамдесетих и почетком одамдесетих година прошлог вијека. Ракете су се, зависно од верзије П-20, П-21 и П-22, међусобно разликовале у домету и систему за навођења на циљ.

Ракетама овог типа биле су наоружане ракетне топовњаче класе „Раде Кончар“, фрегате типа ,,Кони“ и ,,Котор“ и мобилни обалски противбродски лансери типа „Рубеж Е“.

Осамостаљењем Црне Горе од СР Југославије, Морнарица је из употребе избацила ракетно, торпедно и минско наоружање, па је у војним складиштима у Боки преостало доста таквог оружја.

У складиштима ВЦГ се налазе 63 трупа крилатих ракета тип П-20, 30 трупова крилатих ракета тип П-21, 19 трапова крилатих ракета тип П-22 и 109 комада бојевих глава. С обзиром на заинтересованост потенцијалних купаца, на продају ће бити понуђене све количине крилатих ракета тип П-21 и П-22 (трап са бојевом главом)”, речено је “Вијестима” у Министарству одбране.

То значи да би се тако купцима могло продати највише 49 ракета.

У вријеме када су оне као нове куповане из СССР-а, цијена по ракети износила је нешто више од 300.000 долара.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Не требају нам ракете, кад је Војска Црне Горе сведена испод свих минимума и као таква нема одбрамбену могућност. Управљајући се европским нацртима наши челници су свели Војску на ниво батаљона. С обзиром да је укинуто служење војног рока и обука грађана за случај непосредне опасности, са тим ракетама нема ко да рукује. Са друге стране, претпостављам да је Америка наложила нашем Министарству Одбране да те ракете уништи.
    У таквој ситуацији треба искористити могућност продаје тих ракета, под условом да се људима у Војсци купе станови за тај новац.
    Ипак ме страх да тај новац не заврши у џеповима челних људи из ДПС-а, јер они сву државну имовину коју продају узимају за себе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here