Насловна Политика Монтгомери: Украјинска криза би могла да подели српско друштво

Монтгомери: Украјинска криза би могла да подели српско друштво

0
ПОДИЈЕЛИ

„Сукоб у Украјини може да се заврши великом поделом у вашем друштву, што ће ојачати позиције радикалнијих партија“ каже бивши амбасадор САД Вилијам Монтгомери. 

vilijam-montgomeri--youtube_f

Како је Монтгомери рекао у Кажипрсту, конфликт Запада и Русије има потенцијал да се погорша и прошири на тлу бившег СССР, што ће појачати притиске на Србију.

,,Веома сам забринут за Србију. ЕУ прети да неће отварати поглавља у преговорима, а са друге стране Русија притиска Србију да ради ствари које ће показати да заступа руску страну“,  каже Монтгомери.

Ипак, он је истакао да га од притисака ЕУ и Русије највише брине утицај сукоба на српско друштво.

,,У српском друштву имате много оних који желе у Европску унију и око тога мање-више консензус, не само ове владе већ и Демократске странке и осталих који су раније били на власти. Међутим, имате у јавности и јаку подршку Русији. Оно што видим, јесте да конфликт може да се заврши поделом у вашем друштву“,  рекао је Монтгомери.

Како је рекао, истраживања показују да су грађани Србије већински опредељени за ЕУ, али да је истовремено и Русија веома популарна.

,,Није добро да ваша земља мора да бира. Изгледа да се креће ка томе да ћете морати да изаберете, што само може да појача силе са обе стране, а то ће бити лоше за вашу земљу“,  рекао је Монтгомери.

Бивши амбасадор је рекао и да је један од „ужитака пензије“ то што сада може да каже шта хоће.

Као активан амбасадор имате више изазова, да пажљиво говорите јавно, изазов је однос са вашом владом, а затим и однос са владом земље у којој сте. Да сам сада овде амбасадор ништа не бих говорио јавно, а рекао бих само да је моја највећа битка са сопственом владом. Моја највећа битка била би да је убедим да пошаље поруку ЕУ да више подржи Србију и отвори поглавља – рекао је Монтгомери.

Монтгомери је говорећи о политичкој ситуацији у Србији рекао да је можда и здраво што коначно постоји јака владајућа већина.

,,Годинама се у Србији тешко радило због разних коалиција, подељених министарстава, корупције. Мислим да је сада здраво што имате јаку већину која може да доноси законе. Тако нешто видим први пут од Ђинђића и то је добро“, рекао је Монтгомери.

Бивши амерички амбасадор сматра и да опозиција саму себе уништава.

,,Истина је да опозиција сама себе руши, без икакве потребе да владајућа партија томе припомогне. Уместо једне Демократске странке ви их имате пет, шест, престао сам да бројим. Али, то решавање тих проблема је сада посао за те странке„, рекао је Монтгомери.

Монтгомери, који је раније саветовао СНС, рекао је да то више не ради, али је додао и да „српска влада има више људи који покушавају да је саветују него што треба“.

,,Мислим да сваки странац који дође овде има неки савет. То је довољно, мој им свакако није потребан. Ја сам дипломата, волим политику, то је мој живот, тако да одржавам контакте са разлним људима, укључујући и вашег премијера, али не тако често“,  рекао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here