Насловна Колумне Монтенегро на коцке

Монтенегро на коцке

11
ПОДИЈЕЛИ

Херцег Нови, главни градски трг, моменат када почиње пуцњава: детаљ са снимања филма „Новембарски човјек“ са Пирсон Броснаном (Фото: Н. М.)

Ко прије ко послије, сви који смо изашли из зиме знамо да је објективна хладноћа једно, а субјективни осјећај друго. Ваљда сам помињао како је Вук Ст. Караџић током једног боравка у Боки, гдје је пословично топлије, оставио субјективан опис да се те зиме смрзао у Котору више неголи ономад у Петрограду!

Иако званични односи Србије и Црне Горе никад нису били топлији у посљедњих 20 година, субјективни осјећај говори да ће зима потрајати, јер се овдје, благо нама, ради о влади Ђукановић-Вучић, ма шта ко причао, чија је власт прожета криминалом, те се Црна Гора и Србија у том смислу могу сјећи на коцке.

Постоје фразе у којима је мрак толики да се може сјећи на коцке, и магла, али постоје метафоре у којима се и страх, неслобода, па и криминал – могу сјећи на коцке. О томе свједочим, субјективно наравно. Ваља бити поштен и прословити на вријеме да бисмо спрам слободе сутра имали алиби. Шта то значи? Ево малог увода…

Човјек који је торпедовао „Титаников“ брод близанац, трансатлантик „Британик“, звао се Мартин Нимолер, и у злочин потапања болничког брода кренуо је из Боке. По окончању Првог свјетског рата постао је пастор, а на крају каријере и предсједник Свјетског савјета цркава. Познатији је ипак по томе што је од 1937. до 1946. био логораш у концентрационим логорима Сексенхаузен и Дахау, те што је написао чувену поему „Прво су дошли“: „Прво су дошли за комунисте / ја сам ћутао јер нисам био комуниста, потом су дошли за Јевреје / ја сам ћутао јер нисам Јевреј / онда су дошли по вође синдиката / ја сам ћутао јер нисам био синдикални вођа /онда су дошли по католике / ја ћутао јер сам протестант / онда су дошли за мене / а тада више није било никог да ме брани“. Ови стихови учинили су Нимолера иконом њемачког суочавања са нацистичким злочинима.

Скужајте, али ја данас с мјеста одакле се Нимолер отиснуо у подморници да би над водама, како се каже у Књизи постања, прогледао у колору, свједочим фашизам. О томе, можда друге какве седмице. Ове бих ипак о криминалу и корупцији који се могу сјећи на монтенегро коцке. Ништа објективно, само субјективно.

Будву ваља замислити као до земљотреса из 1979. скоро и од Црногораца заборављено насеље које се потом уздигло захваљујући туристима из Србије, и само њима, а које су мјесто, као кракен из „Пирата са Кариба“, узели да сламају хајдуци с брдах уз пар родоначелних обалних политичких битанги.

По истој кракен-матрици освојен је Котор, главни град Боке, и сусједни Тиват, који нема никаквог разлога за самостално правно постојање, јер је Тиват исто што и Котор, само с мало више сунца.

Херцег Нови пак дуго је опстајао као острво на коме се прича српски језик и исповиједа локална политика, све до тренутка док личне карте нису издате економским избјеглицама из Црне Горе, док из града нису избјегли власници махом београдских универзитетских диплома, а власт док финалменте нису преузели конвертити.

Сви су обални градски тргови или риве прелијепи, али су дебото под присмотром и у власништву мафије. Када се на тргу појави дон, опскуран лик лојалан властима одозго, што је с нулте надморске метафора условно, он у секунди снима политичко-безбједоносну ситуацију. Осим што се на приморским трговима одигравају феште, могу се одигравати и протести, које свака власт жели да избјегне, па стимулише локалне донове, гледа им кроз прсте, налаже да добро пазе, слушају, поткупљују, с допуштењем каматаре, дилују и подводе, но да су у тренутку брзи устати за црногорски дом спремни – свеједно да ли је контра мафије зинуо да штогод каже писац, љекар, професор или судија.

Цркни магарче до зелене траве, приморска је пословица свевременска. Преживјеће она владу Вучић-Ђукановић. По несрећи, и оне потом…

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Свака част овом човјеку!Свака његова колумна ме истински развесели и насмије.Никола настави само…

 2. 0
  0

  Prvo su odsvakud došli oni sa zvijezdom
  Ja sam ćutao jer nijesam oni
  Onda su došli ozgo bez zvijezde
  Ja sam i tad ćutao jer ni oni nijesam
  Poslijen su došli oni bez ičega
  Opet sam ćutao jer ni oni nijesam
  Kada su svi došli, mi smo pošli
  Nikuda otišli nijesmo, a ćutimo
  Kao da jesmo, kao da nijesmo tu!

 3. 0
  0

  Lose, moj Nikola, lose! Izdala te imaginacija? Zasto se u tvoje srce uvukao nacionalizam? Zaista steta. Podijelio te na pisca i rasistu? Pisca volim i cijenim. Ali kako voljeti ovog drugog?

 4. 0
  0

  Taman tako, samo džempe presvukli!
  Isti oni, što pas nije imao zašto da ih ugrize.
  Raskinuše, rastrviše Crnu Goru, podeliše blago Radovanovo.
  Rođenu braću razdjeliše, svaki svome tuđin ljuti!
  Taman tako, Zorane.

 5. 0
  0

  Sve biše, manje više, dobro – dok se ne presvukoše, preko noći preobukoše : iz džempera štrikanih u D&G!
  Iz Srbina u Montenegrina!?
  Tada presloviše Crnu Goru u Montenegro!
  U nešto daleko i Srbinu tuđe!
  Nepojmljivo nešto, najdalje od ljudskog sjećanja na sebe nekad!
  … Na onu, jedinu i pravu Crnu Goru.

 6. 0
  0

  Razlika između nas Srba i ovih rasrbljenih je očito u količini mržnje koju smo spremni jedni prema drugima pokazati.
  Ali ipak,kod njih je ta mržnja“potreba“oni su je učili od drugih takođe rasrbljenih,kod nas je to nekako više rezignacija,ono kada vidiš da je neko tvoj narkoman a ti nemožeš da mu pomogneš i polako se pomiriš sa tim.
  Po njihovim, valjda hiljadu puta ponovljenim lažima,Srbi više i nepostoje u CG a,mi opet treba da poverujemo u te njihove“ istine“,zbog toga je važno,pa makar i da smo poslednji,da ne zaboravimo ko smo i šta smo,zbog naših predaka i njihovih grobova,da ih ne sramotimo,jer bez njih nebi bilo ni nas,a naših predaka složićemo se puna je ova crna zemlja i oni svoje odore nisu presvlačili!
  Hvala Bogu dragi brate Djikane za nas ovo nikada neće biti Montenegro već uvijek srpska Sparta,zemlja naših predaka i nas njihovih potomaka!
  Svoji na svome!!!

 7. 0
  0

  Kolega malo se opušti ili nađi drugi ventil za svoje frustracije, ovi fašisoidni moždani izlivi su teški za čitat’.. Pozdrav od Crnogorca iz Boke za sve kompleksaše.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here