Насловна Политика Момир Булатовић: Америка је свјесно направила кланицу

Момир Булатовић: Америка је свјесно направила кланицу

6
ПОДИЈЕЛИ

“Америка није ни хтјела да нас бомбардује 1999. него је то тражио неко други… Али пошто Европа није могла да сакупи војнике за интервенцију, онда су они рекли – ок, ми ћемо, али под овим условима”, открио је Момир Булатовић, у то вријеме предсједник Савезне владе СР Југославије.

Он је казао да је Европа хтјела 1999. да изврши копнену интервенцију на СРЈ и да је кренула да скупља војску, али није успјела у томе, јер нико није хтио да се одазове и онда су у помоћ позвали Американце, који су им отворено рекли да хоће, али искључиво под својим условима. А услови су били – они ће само бомбардовати из ваздуха и ни у ком случају неће слати своје војнике у копнену интервенцију, а и уколико дође до таквог развоја догађаја Европљани ће бити дужни да искључиво шаљу своје јединице у директне борбе на тлу.

“Дан уочи почетка бомбардовања, 23. марта, ја сам по Уставу прогласио стање непосредне ратне опасности, а сјутрадан и ратно стање… А како сам се осјећао? То је био један обичан бијели коверат из ког сам прочитао оно што је било по Уставу. Иако смо очекивали бомбардовање још од октобра 1998. и све се то знало. Опет је био шок. Прва бомба пала је те вечери у 20:06 часова на Црну Гору и онда сам по Уставу прогласио ратно стање”, препричао је Булатовић дешавања.

Он подсјећа да када је пала прва бомба, одмах је одржан састанак.

“Био је то састанак  руководства једне мале шокиране земље, која није ни знала гдје су тачно пале прве гранате, а иначе тај напад био је противправан и тога су били свјесни и Американци. На једном од састанака са изаслаником Мартијем Ахтисаријем, он је Слободану рекао да ће Србија бити потпуно уништена, а Слободан му је на то казао: ‘Како ћете да објасните свијету да ћете убити два милиона људи у Београду?’. Ахтисари му је на то одговорио питањем – зна ли уопште колико је људи погинуло у Вијетнаму”, испричао је Булатовић.

Према његовим ријечима, “дуго смо се добро држали и мислили да можемо”.

“Али пред крај Американци су увели стратешки бомбардер Б-52 и онда је све постало права кланица, жртве су биле огромне. Генерал Небојша Павковић и ја смо плакали док су падале бомбе. То је била сила”, казао је Булатовић.

ПОДИЈЕЛИ

6 КОМЕНТАРИ

  1. 8
    0

    Izaslanik Mila Djukanovica je prije neki dan odlikovao glavne kolovodje ove sramne fasisticke organizacije.Ali,u zivotu se sve vraca,vidjecemo brzo sta ce biti.

  2. 3
    0

    Steta sto nije htio da se kandiduje za predsjednika imao bi moju punu podrsku. Covjek koji se borio I bori za istinu I pravdu, covjek is proslog vremena kada smo isli pravim Ali I jedinim mogucim putem. Covjek kojeg su gazili najblizi saradnici a on I’m je ipak pruzao ruku pomirenja. Zivio Momire jedini dobri I posteni politicaru kojeg poznqjem do sad…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here