Насловна Друштво „Мој син се убио јер су га малтретирали у затвору у Хрватској“

„Мој син се убио јер су га малтретирали у затвору у Хрватској“

0
ПОДИЈЕЛИ

„Још не знамо зашто се Недељко убио. Нешто се у затвору сигурно догодило што га је нагнало на то. Мени се никад није пожалио на то како поступају према њему, али су нам рођаци и познаници који су били с њим смjештени у Глини рекли да су га малтретирали и шиканирали други затвореници, али и чувари. Кажу да је то тешко подносио и то је можда разлог зашто је одлучио дићи руку на себе“, прича Дејан Видовић, отац Недељка Савића (23) који се 10. јануара убио у затвору у Глини.

srbi

„Нама се највероватније није пожалио само зато што није хтiо тиме да нас замара. Био је весео и дружељубив по природи и једноставно ми није јасно зашто би извршио самоубиство“, прича Видовић за „Јутарњи лист“.

Како „Јутарњи“ сазнаје, Недељко се ни са ким у затвору није посебно сукобљавао, али је покушавао да привуче пажњу. Прошле године се у октобру два пута се посjекао по подлактици, након чега му је пружена психолошка помоћ.

Два пут је изолован од осталих, али није био кажњен самицом него је, уз сагласност љекара, био смјештен у посебно осигурану просторију без опасних предмета, гдје је и окончао живот. Из ћелије је одвојен након што су у затвору утврдили да је Недељко лажно пријавио да га је 24. децембра претукао двоструко старији затвореник Милан У.

У затвору су утврдили да је било неких добацивања, али она су дио затворског фолклора. Како су саопштили из ове установе, Милан није ни такнуо Савића, а младић је кажњен за давање лажне изјаве. Савић је од чаршава направио уже и објесио се о туш. Претходно је љекар утврдио да није склон суициду и да може бити сам. Из затвора је требало да изађе 30. априла 2018.

„Док је био у затвору, неколико је пута тражио да види дијете. Покушали смо да организујемо то, али се девојка са којом је имао дијете неколико мјесеци након што је Недељко отишао у затвор удала за другога тако да то није било могуће јер би она због тога имала проблема. Али не вјерујем да је то разлог зашто је дигао руку на себе. Дијете је могао да виђа колико хоће након повратка „, каже Недељков отац.

Ускраћени викенди

„Откако је прије двије године смјештен у затвор, најчешће смо разговарали телефонски. Виђали смо се ријетко јер нам је Глина предалеко, а њега нису пуштали кући за викенд иако је у затвору био због мањих казнених дјела, ситних крађа и слично. Када смо се последњи пут чули, назвао ме је да ми пожели свако добро, питао ме је како су мајка и браћа и то је било то. Звучало ми је као да је све у реду. Кад су ме десетак дана касније назвали из затвора да ме обавијесте да се убио, био сам у шоку“, прича Видовић.

„Мој син је по природи био друштвен и брзо би се спријатељио са свима. Планирао је будућност, а таква особа не намјерава да се убије. Средином децембра је имао неко рочиште на суду у Копривници па смо се видјели и све о чему је говорио били су његови планови након што се врати из затвора. Имао је проблема у животу, као малољетник је био у поправном дому и сад је био у затвору, али рекао ми је да ће се средити, оженити и наставити нормално живјети. Договорили смо се да ћемо му, кад се врати из затвора, гаражу преуредити у стан у ком може да започне нови живот. Није ми ни изгледао, ни звучао као неко ко би могао да се убије“ закључио је скрхани отац своју исповест за „Јутарњи лист“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here