Насловна Политика Могућа објава извештаја о иранском нуклеарном програму

Могућа објава извештаја о иранском нуклеарном програму

0
ПОДИЈЕЛИ

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) до краја године могла би уз сарадњу Ирана да објави извештај о ранијим спорним питањима у иранском нуклеарном програму, изјавио је данас директор Агенције Јукија Амано, преносе агенције.iran nuklearna elektrana

„Мислим да уз сарадњу Ирана до краја године можемо да представимо извештај о верификацији питања у вези са могућом војном димензијом иранског нуклеарног програма“, казао је он а преноси Ројтерс.

Амано је, како преносе РИА Новости, рекао да се ИАЕА активније укључила у преговарачки процес посредничке „Шесторке” (пет земаља сталних чланица Савета безбедности УН и Немачке) са Ираном, како би „допунила заједнички акциони план техничким елементима“.

„Кад буде постигнут споразум о свеобухватном заједничком акционом плану, ИАЕА ће поново унети елементе у вези са нуклеаерном активношћу, чим буде требало“, казао је он.

Амано је, подсећа агенција, раније рекао да разјашњавање могућих војних димензија иранског нуклеарног програма не мора нужно претходити решавању питања у оквиру Заједничког свеобухватног акционог плана на ком раде „Шесторка“ и Техеран.

Британска новинска агенција наводи, позивајући се на дипломате блиске преговорима, да ће извештај ИАЕА о до сада неразјашњеним питањима о ранијој могућој војној димензији иранског програма бити услов за олакшање неких санкција Ирану, уколико би Техеран и „Шесторка“ постигли напредак о историјском нуклеарном споразуму.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here