Насловна Политика Могеринијева: ЕУ не гледа Србији „кроз прсте“ због Косова и Метохије

Могеринијева: ЕУ не гледа Србији „кроз прсте“ због Косова и Метохије

0
ПОДИЈЕЛИ

Очекујем да Београд испоштује правне обавезе које је преузео процесом приступања Унији, изјавила је висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини уочи данашње посјете Београду.

federika mogerini

Oна је, говорећи о усклађивању спољне политике Србије са политиком Уније у интервјуу листу Данас, истакла чињеницу да је Србија прокламовала процес приступања пуноправном чланству у ЕУ за свој кључни стратешки циљ, указујући да је то премијер Вучић недвосмислено поновио током посјете предсједника Руске Федерације Владимира Путина Београду, 16. октобра, прошле године.

У контексту односа према Русији, Могеринијева је рекла је да очекује да ће српске власти показати да се Србија држи свог стратешког циља придруживања ЕУ — ријечима, а посебно дјелима.

Она је одбацила наводе да ЕУ гледа кроз прсте Београду када је ријеч о унутрашњим реформама, због спремности да се ријеши питање Косова и Метохије напомињући да се економске, социјалне и политичке реформе морају остварити и примијенити без одлагања.

Могеринијева је рекла да ће са српским званичницима разговарати о изазовима који се налазе пред Србијом.

„Моја порука ће бити јасна. Србија је чврсто на свом путу ка ЕУ, али пред њом су реформе које треба хитно спроводити и решавати. Европска унија жели да поглавља из преговора о чланству буду отворена што је прије могуће. Уз приврженост и политичку вољу — а Србија их је већ показала — то се може остварити. Радујем се због тога што ћу радити са Србијом на рјешавању изазова који се налазе на њеном путу“, рекла је Могеринијева.

На питање да ли је сагласна са оцјеном америчког државног секретара Џона Керија да се Србија налази на линији ватре између Москве и Вашингтона, Могеринијева је рекла:

„Европска унија има кооперативан, а не конфронтирајући став према свим својим сусједима, укључујући и Русију. Ми смо одлучни да не дозволимо интензивирање приче о сукобу ЕУ и Русије. Ипак, то мора да буде засновано на обостраном доприносу, и на поштовању украјинског суверенитета и територијалног интегритета“.

Могеринијева је јуче боравила у Приштини, данас ће се у Београду састати са предсједником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и замјеником премијера, односно министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Она ће,такође, разговарати и са парламентарцима и представницима цивилног друштва.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here