Насловна Политика Могерини не би да САД доставе оружје Украјини

Могерини не би да САД доставе оружје Украјини

0
ПОДИЈЕЛИ

Висока представница ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини успротивила се данас против предлога америчког Конгреса да САД дају убојито одбрамбено оружје Украјини за борбу против проруских побуњеника.

federika mogerini

Министри вањских послова на састанку у Риги одбацили су и промјену режима санкција Русији због ситуације у Украјини.

Предсједавајући Представничком дому Џон Бејенер и група истакнутих демократа и републиканца у Конгресу јуче је у писму тражила од америчког предсједника Барака Обаме да се убојито оружје испоручи Украјини, што није наишло на подршку у Европској унији.

Могерини је данас рекла да „ЕУ ради довољно“ и нагласила да је спровођење мировног споразума из Минска „пут за напредак“.

„Украјини сада треба не само пуно поштовање њеног суверенитета, њеног територијалног интегритета, већ и мир“, рекла је Могерини.

Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц рекао је да би испоруке оружја „само подстакле ватру“.

Наш циљ мора бити примирје, не ескалација“, рекао је Курц.

Амерички посланици јуче су оцијенили да је споразум
из Минска само консолидовао добитке Русије и сепаратиста и затражили до Обаме да одобри додатне напоре за подршку Украјини. Они су оцијенили да је ЕУ преспора и попустљива у реаговању на кризу у Украјини.

Могерини је рекла да су санкције на снази.

„Санкције неће бити укидане док се заиста не промијени ситуација на терену. С друге стране, спремни смо да појачамо притисак ако то буде непходно“, рекла је Могерини.

Холандски министар вањских послова Берт Кундерс рекао је да нема разлога да се ублаже санкције, али и додао и да за њихово појачавање треба да постоји озбиљан разлог, који он сада не види.

Велика Британија данас је наставила да испоручује неубојите одбрамбене помоћи Украјини, одобривши око 1.180.000 еура за прву помоћ, опрему за ноћно осматрање, шлемове и другу опрему.

„Наш циљ је да ојачамо одбрамбене капацитете украјинских оружаних снага“, рекао је британски министар одбране Мајкл Фалон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here