Насловна Друштво Моцартов спектакл у Канли Кули 22. августа

Моцартов спектакл у Канли Кули 22. августа

0
ПОДИЈЕЛИ

У прелепом амбијенту летње позорнице на Канли Кули у Херцег Новом 22. августа ће, пред хиљаду гледалаца, бити изведена једна од најлепших Моцартових опера “Цоси фан Тутте” (Тако чине све).

MOCART

На једној од најлепшиих позорница на Јадрану, у историјски заштићеном амбијенту Канли Куле из 16. века, извођење овог дела ће имати посебну димензију. Да то буде заиста тако, режија је поверена Мартину Лојд-Евансу, сценографија Симону Кордеру, а главни диригент ће бити велики Ералдо Салмиери. У главним улогама ћемо чути младе звезде Оперосе изабране на узбудљивим аудицијама у Београду, Милу Михову, Наташу Рашић, Марка Живковића, Оливеру Тичевић, Павла Жаркова и Огњена Миливојшу.

На челу продукцијског тима Оперосе, који ову дивну оперу представља интернационалној публици је Кетрин Хатаја, фински мецосопран и оснивач фестивала и фондације Опероса. Сви они заједно учиниће ову оперу највећим спектаклом овог лета.

Опероса је међународна платформа за повезивање, размену знања и информација из области извођачких уметности која већ девет година вредно ради на развоју и промоцији опере и класичне музике у региону.

“Цоси фан Тутте” Волфганга Амадеуса Моцарта припада поџанру комичних кратких опера, насталих у 18. веку у јужној Италији, које су због своје приступачности и интересантних комичних заплета из реалног живота, убрзо постале омиљене и код композитора и код публике. Либрето за “Цоси фан Тутте” написао је Лоренцо да Понте, а претпоставља се да је ову оперу наручио аустријски цар Јозеф ИИ Антонију Салијерију, који из непознатих разлога никада није завршио рад на њој. Први пут је изведена у бечком Бургтеатру 1790. године и од тада је незамењив део репертоара свих светских оперских кућа.

Опера “Цоси фан тутте, оссиа Ла сцуола дегли аманти” код нас преведена као “Тако чине све или школа за заљубљене” прати радњу смештену у Напуљу када се двојица пријатеља, Фернандо и Гуљелмо се са искусним филозофом Дон Алфонсом кладе у верност и љубав својих вереница Фјордилиђи и Дорабеле. Прерушени у згодне официре, они ће покушати да своје драге ставе пред велико искушење и провере њихову оданост, али и редефинишу питања романтичне љубави и друштвених конвенција тог доба. Због тога, ова опера постаје ванвременска прича о љубави, верности, али и страсти и свако њено ново извођење привлачи публику, која ће као и бечка публика пре више од два века проживљавати овај комични заплет и проћи италијанску “школу за заљубљене” заједно са извођачима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here