Насловна Друштво ММФ: Црна Гора напредовала у сиромаштву

ММФ: Црна Гора напредовала у сиромаштву

0
ПОДИЈЕЛИ

Siromastvo-kontejner

Дефицит текућег рачуна Црне Горе у годинама које су довеле до глобалне финансијске кризе доживио је један од највећих погоршања на свијету, тврди Међународни монетарни фонд у посљедњем извјештају.

ММФ предлаже “фундаменталне реформе трошкова” за пензије и зараде у јавном сектору, што значи њихово значајно смањење.

У ММФ-у сматрају да је основни изазов црногорске економије висок и ризичан ниво јавног дуга, због чега, између осталог, и предлажу “кресање” трошкова за плате и пензије. Упозоравају и да приватизоване индустрије челика и алуминијума и даље представљају оптерећење за јавне финансије.

Црна Гора је, у ММФ-овом извјештају “Западни Балкан 15 година економске транзиције” истакнута и као једна од земаља са највећим растом стопе сиромаштва уз Албанију, а наводе да је та стопа расла и у Србији. “Смањење плата, и што је важније, губитак дознака утицали су на пренос економског успоравања Европе на ниво сиромаштва у земљама западног Балкана”, оцјењује ММФ.

У извјештају се истиче и да је Црна Гора земља западног Балкана са најслабијим извозом у земље Европске уније у односу на своје сусједе, иако је ЕУ цијелом региону највеће извозно тржиште. Црна Гора је истакнута и као земља са највећим падом кредитирања.

“Тржиште ЕУ успијева да апсорбује око 60 одсто цијелог извоза западног Балкана, с изузетком Црне Горе, док је размјена између земаља региона постала битна тек након 2000. године”, наводе у ММФ-у.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here