Насловна Друштво Млади у Црној Гори под негативним утицајем средине

Млади у Црној Гори под негативним утицајем средине

0
ПОДИЈЕЛИ

Млади у Црној Гори су, изгледа, све више подложни негативним утицајима околине. Алкохол, дрога, булимија, зависност од интернета, мобилних телефона…,. Међу бројним „гостима“ Психијатријске болнице у Котору највише има тинејџера и адолесцената, међу којима су многи ту не по први пут.

psihijatrija KO

У Специјалној болници за психијатрију у Котору се од алкохола и конзумирања наркотика лијечи двадесетак пацијената на одјељењу за болести зависности, а у оквиру болнице тај број је повећан. Ријеч је о пацијентима између 25 и 65 година, саопштила је начелница одјељења за лијечење болести зависности у тој здравственој установи Марина Рогановић.

Према њеним ријечима, у Котору расте број младих који експериментишу за марихуаном, али и оних који имају проблема са поремећајима у исхрани.

Јављају ми се дјеца од 12 година чији родитељи су у чуду, јер је њиховом дјетету марихуана доступна„, прича Рогановић за Радио Котор .

У периоду адолесценције, напомиње, најчешће долази до почетних експериментисања са алкохолом и другим психоактивним супстанцама што може да има далекосежне последице на развој младе особе. Радозналост и жеља да се уклопе у одређену групу су најчешћи разлози.

Чест поремећај у исхрани у виду анорексије и булимије почиње обично око петнаесте године и има огромне посљедице на соматски, психички и соијални живот младе особе.

Необично је управо то што се ради о изузетно интелигентним и образованим углавном женским особама. Веома је тешко спровести лијечење, јер оно захтијева мултидисциплинарни приступ. Резултати су прилично скромни у читавом свијету, па и код нас. Иако се малољетне особе не лијече у нашој болници, долазе амбулантно, у протеклој години до сада их је на разговору било десетак“, рекла је Рогановић.

Све више је и оних, каже, који су склони коцкању, прекомјерној употреби интернета, мобилног телефона и оних који своје вријеме проводе уз телевизор. Све мање је вербалне, непосредне комуникације, дружења, спортских активности.

„Млади данас, нажалост, стичу нереалну слику о дружењу и броју квалитетних пријатеља које имају управо захваљујући друштвеним мрежама. До сада је извор многих болести зависности, а уједно и разлог повратка у болест код лијечених зависника“, појаснила је Рогановић истакавши да је примјетан је утицај секти у нашем окружењу, нарочито на психички нестабилне особе, субдепресивне, анксиозне и усамљене.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here