Насловна Друштво Млади ДНП мајкама: Не потписујте сагласност о смањењу накнада

Млади ДНП мајкама: Не потписујте сагласност о смањењу накнада

1
ПОДИЈЕЛИ

Савјетујемо мајке које су оствариле право на доживотну надокнаду да не потписују никакву сагласност о смањењу накнада, саопштио је данас Никола Јовановић, предсједник Младих Демократске народне партије Црне Горе. Он је нагласио да мајке треба да знају да центри за социјални рад не могу донијети рјешења у којима им се те накнаде смањују јер би то не би било у складу са Уставом, законом и Европском праву и, у име Младих ДНП-а упутио јавни апел институцијама које учествују у овом поступку, као и министру рада и социјалног старања Кемалу Пуришићу, да не злоупотријебе положај, правну неукост и материјално стање мајки у Црној Гори.

Саопштење преносимо у цјелости:

Након што је Влада Душка Марковића, одмах након избора, предложила а нелегитма Скупштина Црне Горе усвојила Закон о измјенама и допунама закона о социјалној и дјечјој заштити, сходно чијим одредбама се смањују доживотне накнаде мајкама са троје и више дјеце на 264 и 144 евра, Центри за социјални рад су послали позив мајкама које су оствариле ово право да се 18. јануара 2017. године лично јаве у овај орган како би формализовали то смањење.

Смањење мајкама са троје и више дјеце које су оствариле то право, сходно Уставу и пракси у европском законодавсту је то право загарантовано онако како је било предвиђено законом у тренутку када су то право и остварили. Сходно једном од најважнијих правних принципа – принципу неретрокативности које пропарига правни систем ЕУ као општеприхваћено правило међународног права, а сходно члану 9 Устава Црне Горе оно је изнад закона, јасно је да у овом случају не може бити ретроактивности. То значи да мајкама које су то право оствариле до тренутка доношења закона је то право загарантовано и то доживотно.

Влада и државни апарат свјесни ових чињеница и правне траљавости који су урадили у поступку предлагања и доношења закона, сада позивају мајке које су оствариле право на накнаду да сјутра дођу у просторије центара за социјални рад и да потпишу да су сагласне са смањењем. То јасно указује да су свјесни чињенице да им је потребан пристанак мајки како би смањили накнаде јер им закон који су донијели то не омогућава на правно одржив начин. Свјесни су да није усвојен у складу са Уставом и да ће исти бити поништен.

majke-jpg-2

Због тога савјетујемо мајке које су оствариле ово право да не потписују никакву сагласност о смањењу накнада и да центри за социјални рад не могу донијети рјешења у којима им се те накнаде смањују јер би то не би било у складу са Уставом, законом и Европском праву. Овим путем упућујемо јавни апел интитуцијама које учествују у овом поступку да прекину са злоупотребом и наглашавамо да мајке које су оствариле право на накнаде не треба да потписују добровољни пристанак на смањење јер на то нису поправно обавезне и да им због тога нико не може укинути право на примање накнаде.

Овим путем позивамо актуелног министра рада и социјалног старања Кемала Пуришића да се престане са атаком овог министарства на мајке у Црној Гори. Посебно апелујемо да сјутра, када су заказани поступци за хиљаде мајки које то право остварују, нико не покуша да злоупотријеби положај, правну неукост и материјално стање мајки у Црној Гори и покуша да их примора да ставе свој потпис за смањење накнаде јер на то нису законски ни Уставно обавезни, што у државном апарату апсолутно добро знају.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Дакле ова бошњачка лоповчина и незналица од министра рада и социјалног старања, што је у очи нове године дијелио тринаесту плату својим службеницима и службеницима у центрима за социјални рад, наредила је центрима за социјални рад да незаконито приводе мајке са троје и више дјеце којима су украли 20% од законом гарантованих накнада, као би на њих вршили притисак да потпишу да пристају да буду покрадене.
    Навиђена дрскост па позивам мајке да се не одзивају позиву, а ако већ оду да понесу метле и омету то смеће из центара за коуповину гласова гладних и понижених за потребе мафијашке организације зване ДПС и мањине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here