Насловна Друштво Мјештани Буљарице потписали Декларацију: Тендер за валоризацију неприхватљив

Мјештани Буљарице потписали Декларацију: Тендер за валоризацију неприхватљив

0
ПОДИЈЕЛИ

На иницијативу Савјета МЗ Буљарица, у суботу 25. јуна 2016. године, одржан је скуп представника локалних заједница и организација које су директно или посредно укључене у заштиту права мјештана и власника земљишта у Буљарици.

На скупу је потписана Декларација о Буљарици, документ који представља нови институционални вид ангажовања мјештана у смислу заштите својине и основних права која су битно угрожена предложеним тендером о валоризацији Буљарице.

У тексту Декларације садржи девет тачака, које преносимо у цјелости:

1. Расписивање тендера за валоризацију Буљарице без учешћа локалног становништва и власника земљишта у најатрактивнијој зони Буљарице за нас је неприхватљиво.

2. Сматрамо да је продаја државног земљишта без јавно дефинисаног и транспарентног пројекта, те давање у дугорочан закуп од 90 година обалног појаса и акваторије залива противно интересима локалне заједнице, општине Будва као и државе Црне Горе.

3. Сагласни смо да се о питању развоја Буљарице, у сваком наредном тендерском или уговорном поступку о инвестирању, мора консултовати и укључити локална заједница као равноправан партнер, али и као субјект отворен за сарадњу и изградњу заједничке визије.

4. Задржавамо право да о својим ставовима директно или посредно информишемо могуће заинтересоване инвеститоре, без обзира на ставове ресорних министарстава или Владе Црне Горе.

5. Увјерени смо да се развој и сви преговори о располагању простором Буљарице морају заснивати на признавању права грађана који проистичу из чл.8 Европске конвенције о људским правима и чл. 1 Протокола 1 исте конвенције.

6. Сматрамо да би прихватањем услова расписаног тендера од стране инвеститора, држава Црна Гора прекршила више потписаних међународних конвенција и протокола – Повељу Уједињених нација о људским правима, Повељу о Земљи из Рио де Жанеира 2000, Конвенцију о заштити Средоземног мора из Барселоне 1995, Конвенцију о заштити европских дивљих врста и природних станишта из Берна 1982.

7. Тражимо од Владе Црне Горе и МОРиТ-а потпуну транспарентност планова Владе Црне Горе у погледу развоја Буљарице, као и да се цјелокупној црногорској јавности представи Студија о економском развоју Буљарице коју су за потребе Европске уније израдили независни експерти 2008 године.

8. За своја грађанска и власничка права борићемо се свим легалним и легитимним средствима, укључујући правну заштиту пред домаћим и међународним судовима, дипломатске активности, неформалне акције и грађанску непослушност.

9. Сви потписници Декларације ће поступати самостално и у духу овог документа када је ријеч о развоју Буљарице, као и заштити локалне заједнице и власника земљишта.

faksimili potpisa

Декларацију су потписали представници Савјета Мјесних Заједница Буљарице, Петровца и Режевића, настојатељ манастира Градиште у име Митрополије црногорско-приморске, као и представници Матице Боке и удружења „Наше огњиште“.

Потписници су са жаљењем констатовали да НВО Буљарица – удружење власника земљишта, није потписник Декларације, уз образложење да се активности тог удружења реализују и планирају на другом институционалном нивоу и другачијом методологијом.

Такође, уз Декларацију, Савјету за приватизацију и Тендерској комисији је поднијет предлог да се покрене поступак за поништавање јавног тендера за валоризацију Буљарице.

Савјет МЗ Буљарица ће настојати, како су навели, да пружи логистичку и креативну помоћ свим субјектима који истински осјећају пријетњу по губитак драгоцјеног ресурса Црне Горе, као и пријетњу потпуне гетоизације становништва Буљарице уколико се намјере Владе реализују кроз објављени тендер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here