Насловна Мозаик Мјеста гдје женска нога не смије да крочи

Мјеста гдје женска нога не смије да крочи

0
ПОДИЈЕЛИ
Манастир Симонопетра

Света гора је полуострво које се протеже на 335 километара квадратних и вероватно је површински највећа област на коју није дозвољено женама, као ни животињама женског пола, да ступе на њено тло.

Како тврди др Грејам Спик, аутор књиге „Света гора: Обнова у рају“, типик који датира из 10. века забрањује да се на Свету гору доводе животиње женског пола, али се жене у књизи не спомињу јер се тада подразумевало да је њима строго забрањен улаз у мушке манастире.

Света гора
Света гора

Спик разлог за то проналази у чињеници да је недолазак жена најлакши начин да се обезбеди целибат.

Спик каже да је приступ женама на Свету гору забрањен из још једног разлога: „Према предању, Богородица је скренула с курса када је покушала да доплови до Кипра и стигла је до Свете горе. Толико јој се допало, да је молила свог сина да ту земљу назива својом и он се сложио. Света гора се још зове „баштом мајке Божје“, у част њене славе и она је једина представница свог пола на том полуострву”.

Једине животиње женског пола којима је дозвољено да настане ово полуострво су мачке, јер им је потребан константан број ових животиња да би излазили на крај с мишевима и осталим штеточинама.

Кроз историју се ипак дешавало да женске особе посете ово свето земљиште.

Током Грчког грађанског рата, између 1946. и 1949, Света гора је дозволила свим избеглицама међу којима је било и жена да код њих пронађу уточиште.

Слична ствар се десила и 1953. када је Гркиња Марија Поимендоу маскирана у мушкарца дошла на Атос и тамо провела три дана, након чега је Грчка донела закон који забрањује женама посете Светој гори и прописује казну од 12 месеци затвора за непоштовање овог прописа.

И 2008. године правило је прекршено када су украјински кријумчари оставили на Светој гори четири Молдавке које је на кратко задржала полиција, али су им монаси обезбедили помиловање.

Руски манастир Пантелејмон
Руски манастир Пантелејмон

Света гора се разликује од манастирских поседа широм планете због чињенице да је цело полуострво један велики манастир.

Остала места забрањена за жене

Храм Сабаримала се налази југозападау индијске области Керала и прописи не дозвољавају улазак женама између десете и педесете године живота, тј. у периоду док имају менструалне циклусе. Активисти се тренутно боре за укидање ове забране на Врховном суду Индије.

Планина Омине у Јапану је област, која се сматра светом за следбенике јапанског народног веровања, познатија као Шугендо место где мушки искушеници тестирају своју оданост путем низа психичких изазова.

Херберштрасе у Хамбургу је област црвених фењера на чијем улазу стоји табла с натписом: „Забрањен улаз малолетницима и женама“, пише Би-Би-Си.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here