Насловна Друштво Митрополит Порфирије: Раскорак између закона и праксе

Митрополит Порфирије: Раскорак између закона и праксе

0
ПОДИЈЕЛИ

Неретко постоји велика разлика између онога што пише у хрватским законима и њихове примене у пракси, изјавио је вечерас митрополит загребачко – љубљански Порфирије говорећи о проблемима Срба у Хрватској.

mitropolit-porfirije

Он је рекао да такође жали што се Срби, упркос понекад објективним разлозима, недовољно обраћају Митрополији, додајући да ћирилицу у Хрватској покушавају да саботирају на сваки начин.

„Закони су мање – више добри, али је велики раскорак негде између онога што гарантује закон и онога што се спроводи у пракси. Ту пре свега мислим на право на писмо, тј. употребу ћирилице. Ћирилицу овде покушавају да саботирају на сваки начин, али кроз ћирилицу постоји једно настојање да елиминишући ћирилицу неко хоће да елиминише оне чији идентитет она представља“, истиче митрополит.

„Разумем бол свих људи који су негде некога изгубили, разумем и то да имају отпор у односу на народ из којег долази њихова несрећа, али сам потпуно сигуран да нису они иницијатори борбе против ћирилице, већ да то долази споља, од неких политичких, боље рећи политикантских фактора који манипулишу болом људи, злоупотребљавају га, продубљују га у пракси, зарад својих ефемерних интереса“, казао је Порфирије.

Митрополит додаје да не води много рачуна о томе колико су други спремни на отвореност, већ да себи даје задатак да у пракси ступа у контакт са свима и да сведочи оно што мисли да јесте јеванђеље и да буде потпуно отворен.

На питање колико је имао контаката и како сарађује с представницима католичке цркве и других цркава и верских заједница, митрополит Порфирије каже да се за ових неколико месеци видео са свим важним људима , с председником више пута, премијером, неким министрима, поглаварима верских заједница, поглаваром Римокатоличке цркве, као и да је углавном свуда наиšшао на отвореност.

„Покушао сам да да изнесем шта су то проблеми и с чим се суочава наш народ и наша црква“, наводи он.

Митрополит додаје да је при том говорио о пуној слободи реализације савести, вере и свих права загарантованих законима Хрватске и међународним правом.
Углавном су сви подржали моја настојања и тврдили да ћу пракси учинити све да оно што пише у закону буде и остварено, каже митрополит загребачко – љубљански.

Митрополит Порфирије рекао је да Српска православна црква није заинтересована само за питања статуса свештенства или враћања одузете имовине, већ је животно заинтересована за решавање егзистенцијалних проблема верника.

„Насушна је потреба српске Цркве у Хрватској да негује добре односе са обе државе. Истичем и принципијелно начело одвојености и кооперативне сарадње Цркве и државе, при чему свако дела у свом домену. Епископи и свештеници треба да раде на ‘свези мира’, настоје да унапреде оно што нас спаја, а не што нас раздваја“, нагласио је митрополит Порфирије.

„На Цркви је пре свега да помогне у стварању атмосфере добре воље међу људима и уклањању предрасуда“, додао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here