Насловна Друштво Митрополит Амфилохије одликовао др Миша Рунда орденом Светог Саве

Митрополит Амфилохије одликовао др Миша Рунда орденом Светог Саве

10
ПОДИЈЕЛИ

Током јучерашњег традиционалног Петровданског сабора на Цетињу, Митрополит Амфилохије је одликовао др Миша Рунда орденом Светог Саве „за вјерност Цркви Божијој и своме светосавском народу“.

Miso Rundo

Осим доктора Рунда, током свечаности Митрополит је одликовао и Влада Никлановића из Будве, из НВО „Открићемо истину“ за допринос расвјетљавању судбине припадника великог народног збјега из Црне Горе и за немјерљив допринос изградњи храма Светог Саве у Београду, потом орденом Светог краља Милутина Андреја Малевског из Русије, а орденом Светог деспота Стефана Лазаревића његову супругу Олгу за изузетан допринос у изради цјелокупног фрескописа у том храму.

Одликовани су и Миро Микетић, Милан Јанковић и Милован Пековић.

mitropolit i miso

Др Михаило П. Рундо је завршио Медицински факултет 1961. године у Београду. Од 1965. године је у Франкфурту гдје је завршио специјализацију и радио као анестезиолог у најстаријој градској клиници. Поред успјешне радне каријере (примаријус) оставио је трага и на Медицинском факултету гдје је водио, по жељи надлежних, стручне семинаре студентима медицине. Био је и члан испитне комисије.

И поред преданог рада и успјеха на професионалном плану, др Рундо није штедио ни вријеме ни средства да буде од користи и помоћи свом народу у тешким временима које смо преживјели. Међу многобројним дужностима и обавезама којих се прихватао и којим се несебично предавао, поменућемо да је био један од оснивача Удружења југословенских љекара (1980.) које је окупљало преко 300 чланова. У управи Удружења обављао је разне дужности, а двије године је био предсједник.

Читаву деценију је стајао на челу Српског хуманитарног фонда, повјереник је њујоршке фондације „Никола Тесла“ за Европу.

Иницијатива за одликовање др Рунда је потекла од портала ИН4С.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Честитке г, Рунду. Заслужено давно али боље икад него никад. Желим ти свако добро и још дуго да се поносиш са најљепшим српским признањем.

 2. 0
  0

  Право признање, иако прилично касни с обзиром на бескрајно хуманитарно ангажовање Михаила Рунда током голготских година српског народа крајем прошлог стољећа. Али у Бога никад није касно, говорила је моја побожна мајка Милена. Нека здраво и дуго Орден Светог Саве носи и њиме се поноси!

 3. 0
  0

  У времену које свједочи о општем посрнућу људског рода, ерозији етичности, о недостатку Божјег дара братољубља, као и свих других универзалних вриједности људске цивилизације, сваки примјер човјечности показује да Господ још није изгубио вјеру у људе, јер нам пројављује како човјек може бити човјеком и у оваквим теретним приликама.

  Захваљујући таквим примјерима, можемо да се надамо и да наш народ још није и неће изгубити вјеру у Бога. Као и увијек у историји људског рода, када се бурна времена стишају и валови сталоже, муљ заузме дно, а онда у бистрини и јасноћи видика који се пружа, све заузме своје мјесто које му припада. Наша Црква је само потврдила оно што ми, Твоји пријатељи, одавно знамо. Са жељом да Свети Сава дуго краси Твоје груди и настави да те води кроз живот као до сада – најискреније честитке за давно заслужено одликовање.

  Твој ИН4С

 4. 0
  0

  Хвала мојој српској браћи, радостан сам што сам још жив и да сам доживио те лијепе ријечи захвалности и братске љубави. Наш предивни митрополит Анфилохије и велики патријарх Иринеј обрадовали су и мене и све мени најмилије. А видим и да су радосни и моји пријтељи и сарадници на једном тешком путу који смо заједно прешли, а све за добро нашега народа. Хвала вам свима – до Бога!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here