Насловна Друштво Митрополит Амфилохије: Његош је утамничен у Мештровићевом маузолеју

Митрополит Амфилохије: Његош је утамничен у Мештровићевом маузолеју

4
ПОДИЈЕЛИ

amfilohije

„Његош је наше добро које носимо у Европу, јер ми Европи можемо да понудимо нашу свету вjеру православну – Његошеву вjеру, праву изворну, непатворену, јеванђелску, Христову, апостолску“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је за агенцију Срна да је Петар II Петровић Његош утамничен у Мештровићевом маузолеју на Ловћену – „утамничен у зиндану мермерном, сакривен и као да га више нема на Ловћену“.

„У ствари, на Ловћену је Мештровић са Његошевом бистом и наци-фашистичко-социјал-реалистичком визијом, а то је Мештровићева визија Његоша. О томе свједочи Маузолеј на Ловћену“, рекао је митрополит Амфилохије.

Како преноси Срна, митрополит Амфилохије је казао да је Митрополија само у овој години писала два пута Влади Црне Горе, тражећи да се врати црквица на Ловћену, али да одговора није било.

„У захтјеву смо навели да ће, ако ова генерација не врати Његошеву цркву на Ловћену, то урадити нека достојнија генерација од наше. Црква није камење, она није уништена, уништени су они који су је рушили и нестали са лица земље, који су избрисани из памћења и божјег и људског“, казао је митрополит Амфилохије.

kult-njegos

Митрополит је подсјетио да је 19. маја Митрополија свечано унијела лик Светог Петра Другог Петровића Његоша – Ловћенског Тајновидца у Цетињски манастир и тиме прославила њега као светитеља цркве Божије.

Додао је да је одлуку о проглашењу Његоша свецем Сабор Српске православне цркве оставио за неко будуће вријеме, али да Митрополија црногорско-приморска наставља да прославља на локалном, мјесном плану свога митрополита светог Петра Другог Петровића Његоша.

„Његош је велики дивни дар народу светосавском српском. И тиме се светосавски српски народ уписује међу изабране, Божије народе. Његош је избрање овог народа, први после Светог Саве који је тако дубоко, доживио Бога и посвједочио. Његош је наш Мојсије, Тајновидац, Боговидац. Неко га назива Јеремијом, јесте, он је Јеремија, али је ипак прије Јеремије. Мојсије, законодавац, један од ријетких. Ми немамо у нашој историји човјека његове мјере Тајновидца“, истакао је Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је оцијенио да „шест сахрана Петра Другог Петровића Његоша говори не да је само био великомученик док је жив био на земљи, него један од ријетких на свјетском плану великомученика“.

„Његош је наше добро које носимо у Европу, јер ми Европи можемо да понудимо нашу свету вјеру православну – Његошеву вјеру, праву изворну, непатворену, јеванђелску, Христову, апостолску“, закључио је митрополит.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „Како преноси Срна, митрополит Амфилохије је казао да је Митрополија само у овој години писала два пута Влади Црне Горе, тражећи да се врати црквица на Ловћену, али да одговора није било.“

  Naravno da nije bilo odgovora. Mauzolej je komunistički projekat, pa neće naslednici iz DPS-a da ruše djelo njihovih mentora

 2. 0
  0

  Mitropolit kaže: Mi Evropi možemo da ponudimo Njegoševu vjeru, pravu izvornu!
  Izvorna Njegoševa vjera je pravoslavlje, bez svetosavlja. Svetosavlje je došlo sa SPC.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here