Насловна Политика Митрополит Амфилохије: „Државни удар“ под знаком сумње, НАТО је окупатор

Митрополит Амфилохије: „Државни удар“ под знаком сумње, НАТО је окупатор

9
ПОДИЈЕЛИ

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да се одазвао молби главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића да апелује на народ да 16. октобра, у ноћи избора, не изађе на улицу, али да сумња у причу око тзв. државног удара.

Он је у божићном интервјуу за Нови ТВ саопштио како сматра да је те ноћи начинио прави корак, али да му та прича личи на борбу око власти.

Владика је поручио да је његова улога, откако је дошао на Цетиње, да мири мртве са мртвима, и живе са мртвима. Митрополит је казао да се некима не свиђа то што ради, јер не ради оно што би хтјели да ради, и додао да је Свети Петар Цетињски његов господар и да њему подноси извјештај. Митрополит је казао и како је Катнић инсистирао да се обрати народу и да се он одазвао његовом позиву.

Међутим, морам да признам да ми је, како се то послије одвијало и народу испричано да је спреман неки државни удар и убиство Ђукановића, сумњива та прича, у коју не могу да укључе руску владу, али онда укључе некакве Русе, па наше и ове друге“, изјавио је митрополит.

amfilohije-mitropolija
Он је истакао и да му све ово личи на причу из 1907. године када је група „атентатора хтјела да збаци краља Николу“.

То се опет везивало за Београд и да се атентат одатле спремао. Иста се та прича сада понавља и мора се нечим оправдати“, сматра митрополит Амфилохије.

Владика је казао да је један од ухапшених због припремања „државног удара тражио да га посјети у затвору, али да он није стигао“.

Ја му вјерујем да је кренуо да тражи лијека код Светог Василија Острошког. Кренули људи да руше власт без оружја. Оружје је наводно било ко зна гдје. Све то, по мом мишљењу, мирише на борбу око власти, за добијање избора. Руку на срце, избори који се до данас настављају наставак су оних избора од 1945. године. Кад народу утјераш страх у кости и кад му угрозиш парче хљеба, онда ће он да гласа. Онда можеш да га купиш за парче хљеба. Чујем да је много наше браће Рома са Коника купљено за 20 еура. Они кажу: „Не, Не, 50 за мој глас. Али то може једно вријеме, али не може се народ варати дуго“, оцијенио је митрополит у божићњем интервјуу за ТВ Нови.

Митрополит је истакао како није чуо за оптужбе да је наводно Српска православна црква (СПЦ) финансирала кампању опозиционих странака. Говорећи о томе да 39 посланика не присуствује скупштинским засједањима, митрополит је оцијенио да је то плод свеукупне политике која се овдје одвијала деценијама уназад.

amfilohije
„То би требало да забрине ове који су сада ту. Како они могу доносити одлуке, када пола народа нема у Скупштини. Сада је могуће да планирају такве законе безаконе о цркви, о потопу Мораче“, истакао је владика.

Коментаришући наводе да се мијеша у политику, митрополит је запитао „шта би они радили да се у политику мијеша као што је Свети Петар Цетињски?“.

„А ја, шта се мијешам? Мало језика имам, то је моје оружје“, рекао је митрополит.

Он истиче да у Црној Гори влада идеологија гора од „титоистичке, која је макар имала неку идеју“.

Коментаришући раст броја убистава у Црној Гори, митрополит је оцијенио да је укинута вјера у светињу људског живота и да је све подређено интересу.

„Ако си убио себи сличног да би добио ко зна какве паре, дрогу… Обезвређује се светиња породице, није ни чудо што је чедоморство озакоњено“, сматра он.

amfilohije
Митрополит црногорско-приморски упозорио је да је Црна Гора располућена до дна.

Све је то плод крвних освета, побуна, братоубилаштва. Нигдје на свијету нема да је гроб своје браће, рођака, проглашен за пасји гроб. То је пасја „брозоморско-монтенегринска идеологија“, утемељена на дукљанској методологији. То је једина важећа, званична идеологија у овом тренутку у Црној Гори“, поручио је митрополит Амфилохије.

Упозорио је да се на тој идеологији ствара све дубља и дубља диоба у народу, те да се то огледа у стварању двије цркве, академије, језика.

„Од језика којим говоримо вијековима, на којем је све написано, створена су четири језика, међу њима и монтенегрински језик. С друге стране, све што је написано у нашој култури, написано је ћирилицом. Ми смо носиоци те и такве културе. Е сад је и то располућено“, додао је он.

Истакао је да су садашњи актери наше политике створили оквир независне Црне Горе, који сада треба да испуне „садржајем.

Из окупаторског, тиранског, насилног сјемена се гради садржај којим испуњаваш Црну Гору. То није добро и зато не чуди тај хаос. Поштујем ја Владу и све то скупа, али то је један хаос. И то они сами виде. Ту се више не зна ни ко пије ни ко плаћа. Једина утјеха и сад само томе хрле, да би се спасили, је НАТО. Та диоба између Срба и Црногораца погађа сваку породицу. То је маљ који разбија. То је народу наметнуто од неколицине избезумљених људи. Треба да се вратимо једини другима, да опростимо, залијечимо ране“, позвао је митрополит.

amfilohije
Он сматра да је душа народа дубља од политичких подјела, те да име наде да се народ помири.

„И ову браћу, која ложе логорску врату на тргу Јосипа Броза, позивам да дођу, јер је Бадњак дрво љубави, мира, праштања“, поручио је он.

Митрополит Амфилохије је указао да синови бивших комуниста сада постају буржоазија, те да су они за европске вриједности, НАТО пакт, тржишну економију. Он је навео да се ствара једна група богаташа, и да зна како је било када је ишао са „џемперашима“.

„Међутим, они сада не знају шта имају. Нека имају, само треба да имају у виду да је отето-проклето. Не може се на непоштењу, нечасности, отимању од других, нарочито од сиротиње, градити будућност ни моје дјеце, нити било чије. Никада није било тако огромне разлике између дијела богатих, који држе и власт у својим рукама, и огромне већине народа“, упозорио је митрополит црногорско-приморски.

 

9 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Поштује је свако ко региструје ауто, плаћа струју, воду, комуналије итд…Додуше, онда испада да је монтенегрини најмање поштују пошто ништа од овога не плаћаУ…:)

 1. 0
  0

  Bane slabo mi rzumijemo pojam drzave,jer drzavi se ne daje od nje se uzima u tome je citavi smisao i opravdansot postojanja Montenegra.
  Ovdje je najvaznije viknuti drzi lopova a iza toga krene se u pljacku kao vid patriotizma i nacionalne svijesti,kazu da je ova vlast „sposbna“ ,tu rijec oni razumiju tako koliko je ko pokrao i oteo od drzave.
  Samo desetak godina ovakve pustolovine i vidimo gdje se doslo,da nije zalosno bilo bi smijesno,gine nam omaldina vise u obracunima nego sto se podere odjece u Holivudu za kaskadere koji skacu kao maniti glumeci zrtve.
  Postuj ti vladu kaze ova nesreca gore,ma daj koju vladu i koju vlast,ko ovo jos moze nazvati vladom i vlascu pa taman da je i legalno izabrana,onaj ko sjedi na tronu je duzan da svjedoci istinu pa taman da nema jednoga koji u to vjeruje,on je svjedoci pred Bogom radi istine i radi nas samih,koliko se mi toga drzimo ,to nije tesko vidjeti.

  A poštuješ ti vladu? Imaš i zašto!
  A vidji popa kakvo vozi auto
  A vidji popa koliki mu je drob
  A bogme su omastili brade
  Pusti ih castiti svi su isti
  Dokle nijesu dosli popovi dobro je bilo
  za sve je kriv Amfilohije
  je li cuo hoce pop da gardi kucu
  sto hoce ovi popovi

  da ne nabrajam dalje s ovakvim nacinom razgovora se susrecemo jedan vijek iza Okotobarske rvolucije u Montenegro
  Postuj ti Boga moj dobri pa ce sve drugo biti na mjesto.nije Mitropolija Amfilohijeva nego Crkvina a Crkva je Svetosavska i sluzi Bogu,to su stvari koje kao prvo treba da znas i postujes,hijerahija se zna kako funcionise u Crkvi skoro dva milenijuma,a vi hocete da je mijenjate i prilagodite svojim licnim potrebama,za to imate druge kuce u ovom provizorijumu od drzave pa se tamo praznite i svoj zloduh pokazujte!

 2. 0
  0

  A jeli Mitropolit imao uvid u dokazni materijal Tužilaštva da može sumljati ?

  pitanje koje vrijedja polu intelegentog covjeka,ako nije Montenegrin?

  zamisli sada do ova starleta kaze ja sam svetica ,sada sigurno ne ,pogotovo ne ako se ima u vidu sta radi,niko ne kaze da to ne moze da se promijeni,ko ima usi neka cuje a ko ima oci neka vidi


  ili ko ima usi neka ga svrbe

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here