Насловна Друштво Митрополит Амфилохије: Чиргилицом покушавају да униште српски језик

Митрополит Амфилохије: Чиргилицом покушавају да униште српски језик

7
ПОДИЈЕЛИ

mitropolit Amfilohije12

У Црној Гори се данас ћирилица замјењује „чиргилицом”, уништава се српски језик и претвара у непостојећи језик овог народа и његових вјекова, у такозвани црногорски, а ја бих прије рекао монтенегријски језик, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Он је то рекао на синоћњој Светосавској академији у храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Он је истакао да смо обиљежавајући 520. годишњицу Октоиховог осмогласника дужни да се подсјетимо непроцјењивог доприноса Светог Саве, његове књижевне, богословске, црквене и просвјетне школе у формирању, како духовности и укупне средњовјековне културе, тако и језика.

То нарочито треба истаћи овдје у Црној Гори, али и не само овдје, него и у Србији и другим нашим крајевима, с разлога што се српски, србуљски језик, што се азбука кирило-методијевска, светосавска, звана ћирилица, потпуно потискује из живога ових народа који су преко те азбуке постали зрели земаљски народи. У Црној Гори се потискује и уништава српски језик, који је био вјековни језик од времена Светог Јована Владимира, у епохи Немањића, Балшића, Црнојевића, па све до Петровића и наших времена. У Црној Гори данас се уништава српски језик и као говорни и као азбука. Српски језик се претвара у непостојећи језик овог народа и његових вјекова, у такозвани црногорски, ја бих прије рекао монтенегријски. Азбука која је стварана од времена Светог Ћирила и Методија, ћирилица, замјењује се „чиргилицом” и тако долази до једног радикалног прекида, да не кажем уништења свеукупне културе овог народа“, казао је митрополит Амфилохије.

То је, како је навео, јединствени подухват у Европи и свијету да се један народ одриче имена свог језика и свог писма, на коме је створио све оно што је створио и кроз шта је ушао кроз све историјске народе.

Митрополит Амфилохије је истакао да би стога 520. годишњица Октоиховог осмогласника требало да буде подсјетник свима који припадају овој култури и писму да се замислимо куда смо кренули.

Треба да размислимо да ли је то истински, прави пут којим треба ходити у будућности, или је то једно од многих искушења наших времена; искушења за која се надамо да ће подстаћи све разумне људе од културе и памети, свијести и савјести, да размисле да се врате себи, памети, знању, свом наслеђу“, казао је он.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  U jendom od nabrojanih „doba“ koje je naveo visokopreosvećeni je uništen katolicizam u CG. Čudi me da to visokopreosvećeni ne navodi kao jednu od istorijskih tekovina njegovih predhodnika!!!
  Opet se iz istorije izvlači samo ono što trenutno odgovara govornicima.
  Toliko neprincipijelnosti je u ovom čovjeku da je to prosto nevjerovatno. Da barem preskoči politiku… mogao bi se i poslušati njegovgovor.
  Ovako…

 2. 0
  0

  Ljudi moji,postoji li u Crnoj Gori Crnogorac istoricar znalac mudonja a da je ziv,da rece dvije. Cirilica Sam Svojom Svijescu Stvaram naroda (zato je 4S na kape a bogami vise na stecke>grobove junaka),je prije cirila i metodija barem 1000 godina koliko ja znam a nauci me ko zna.

 3. 0
  0

  Увијек, док читам изјаве нашег високопреосвећеног Митрополита, чувам се коментара. Јер не желим да се огријешим, а сви коментари у несрећној Црној Гори су сувишни!
  Ми у Црној Гори смо имали среће да нам, у оваквој ситуацији напада на језик, вјеру и традицију, духовни вођа буде Митрополит Амфилохије.
  Он нам је саопштио истину, коју сви знамо, истину Божију! Наше је шта ћемо да урадимо и станемо у одбрану истине!
  Или да се покоримо Чиргићу и Чиргићевим истомишљеницима и фалсификаторима језика и писма!?
  На нама је да изаберемо!

 4. 0
  0

  Pretpostavljam da covjek sa pet fakuleta cita istoriju i da je poznaje? Dakle ako je zna a prica ovo sto prica onda to govori jako lose o njemu kao covjeku. Niti je cirilica srpska, niti su Cirilo i Metodije bili Srbi, niti je u njihovo doba bilo „Pravoslavne Crkve“ a jos i manje „svetosavlja“?

  Postujem svacije pravo na misljenje – ali istina je da u CG niko ne napada Srbe. Napadnuti su Crnogorci. Ovaj govor Mitropolita je dokaz ko koga napada. Meni Srpski jezik ne smeta. Zasto vama smeta Crnogorski?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here