Насловна Друштво Митрополит Амфилохије: Бурић се понаша као да је 1946. година

Митрополит Амфилохије: Бурић се понаша као да је 1946. година

16
ПОДИЈЕЛИ

mitropolit Amfilohije12

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да Турци, бољшевичка, али ни комунистичка револуција нијесу отимали храмове “као што то сада покушава проф. Михаило Бурић”.

Господин Бурић и њему слични у црногорској власти као да имају пројекат све су прокоцкали, потрошили, опљачкали и још су им храмови остали. Виде долази народ светињи божјој и рачунају тамо су грдне милијарде”, казао је он.

Митрополит је рекао да Бурић “упорно ових дана тражи како да се отме ћивот Светог Василија Острошког, заузме имовина манастира Острог и припадне држави”.

manastir ostrog

Ради чак и оно што нијесу комунисти 1946. године. Они би и Светог Василија да прогласе за Монтенегрина”, казао је митрополит Амфилохије „Вијестима“.

Према његовим ријечима, начин на који се понаша министар унутрашњих послова Рашко Коњевић претвара Црну Гору у бесуду земљу.

Митрополит Амфилохије је то рекао коментаришући одлуку МУП-а да на основу мишљења Агенције за националну безбједност свештеника Велибора Џомића, којем је Управни суд одобрио привремени боравак, протјера из Црне Горе.

Она је имала такве тенденције у прошлости, али смо се надали да у 21. вијеку неће поново постати бесудна земља. Очекујемо од Владе да испоштује закон који важи за све грађане“, навео је он.

mitropolit Amfilohije i Velibor Dzomic

Митрополија црногорско-приморска планирала је да за 2015. годину приходује 770.000 евра, што је за 100.000 евра мање од њиховог прошлогодишњег буџета.

Митрополит Амфилохије појаснио је да се у касу Митрополије слива 13 одсто прихода свих црквених јединица, којих има око 90.

Од свих њих 13 одсто иде за општи буџет Митрополије, који покрива трошкове оних који служе при Митрополији, скоро половина нашег свештенства одатле прима плату, јер имамо многе парохије које немају услове да издржавају своје свештенике. Митрополија има двије народне кухиње, а ове године је за добротворне сврхе већ издвојено 70.000 евра” казао је Амфилохије.

Митрополит је рекао да се новац троши и на обнављање и изградњу храмова.

У Црној Гори је обновљено и саграђено 670 храмова. То није само од средстава Митрополије, већ и од прилога, али сва та средства, до посљедњег динара иду и за унутрашње потребе, хуманитарну помоћ, стипендије студентима”, казао је он.

dete crkva 2

Прецизирао је да не стипендирају само студенте богословије и теологије.

То су све наша дјеца и бринемо о њима. Ако већ хоћете да вам се исповиједам, мој секретар је прекјуче испразнио касу Митрополије и дао новац за храм светог Јована у Бару”, казао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да је манастир Острог 2014. године од прилога приходовао 2,6 милиона евра.

Само за помоћ сиротињи, избјеглицама, у човјекољубље из Оштрога је отишло 200.000 евра. У исто вријеме манастир Оштрог храни стотине Даниловграђана и Никшићана који помажу и служе у том манастиру… а истовремено можемо да покривамо елементарне трошкове изградње храмова“, навео је он.

16 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Crveno doba je i dans ,da li su nasi komunisti ikoe ikada odgovarali za zlocine koje su radili-nijesu,a nemaju namjere,pa ne cudi ovaj Buric,zasto o njegovj glavi je 44,46 48 i sve do 2006 ,uvjek na pravoj strani.PRAVEDNICI-cni kukavci,malo im je krvi bratske nego i Sveog Vasilij napadaju,nece Vi to dobra donijet budite sigurni,i to brzih dana!!!!!!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=BzkLmgy9uaI&t=10

 2. 0
  0

  Evo jasnih pocetaka sve agresivnijeg dukljanskog politickog tornada koji se zahuktava na nasoj politickoj sceni i u vidu stvaranja novih partija koje su zavijene u oblandu gradjanskog politickog oblika ili forme djelovanja.
  Teska I izazovna vremena su kako pred nasom Mitropolijom tako I pred autenticnom istoriskom Srpskom Crnom Gorom, kao najstarijom I prvom Srpskom drzavom..

 3. 0
  0

  toga će da stigne kazna, a zašto se vi ne žalite onim osobama iz vlasti koje su dolazile u hram, ko vas ćera da držite narodnu kuhinju, knjige štampate

 4. 0
  0

  Preosveceni mitropolite Amfilohije , problem svih problema je vaše nametanje srpstva umjesto hrišćanstva , koliko ste puta uvrijedili narod crnogorski , još nam tuđe zastave na crkve mećete ?
  Mi vam sve opraštamo sve u duhu jevanđelja , gledamo vas i slušamo , i čudu se načuditi ne možemo šta sve radite nebili nas crnogorce posrbili ?
  A to čija je crkva , pa naroda vjerujućeg , nit je popova niti države , da je sreće ka’ što nije svi bi se sabirali oko svetinja , ovako ….

  Veliki dio odgovorvosti za ovu talabuku je upravo Vaš , crkva je crkva a ne političko/propagandna organizacija .

  Izvinite na iskrenosti , ali svi pravoslavni narodi imaju svoje autokefalne crkve , samo oćete od crnogorskih da napravite srpske ?

  Vratite nam autokefalnost i karakter crkve Petrovića !

  • 0
   0

   Шта ти, буд…, знаш о Цркви, Црногорцима, Црној Гори и Петровићима?! Све наопако и ништа!

   • 0
    0

    Vazno je Vukasine da ti sve znas , pa eto prosveti nas neznavene kad si tako svu pamet svijeta pozobo .

    Vratite nam autokefalnost i karakter crkve Petrovića !

  • 0
   0

   Нијесам успио да откуцам негативан глас за први напис ове монтенегринске несвијести Шола, зато што вам је бликорана опција за негативно гласање. Је л то случајно?

 5. 0
  0

  Śole druže nemoj da se śekiraš , sve će se srediti uskoro !
  A ti Mileta upri jače po tastaturi , evo ja ti na dva komentara udarih minus bez problema .

 6. 0
  0

  A Mileta , đaoli ti koris’ iźeli , a što minus brate mili ?

  Jesam li đe slaga’ što ?

  I nijesam ja nikakav Šole , nego Śole đaole , što me prezva .

  Mada ti si brat moj pa ću računat’ da si mi minus udario , mada sam sve divno i istinito reka .

 7. 0
  0

  bag.. cetnicka,partizani su oslobodili ovu zemlju od vas cetnika,fasista, ustasa,i ostalih go….,U ovoj nesrecnoj drzavi,treba uraditi isto sto je i Staljin,uradio sa,onom bag…,monarhistickom,po Rusiji,ovi popovi su najveca gam…,na kugli zemaljskoj,KOMUNIZAM SE VRACA NA VELIKA VRATA,istom ovom smr…. od amfilohija,milo djukanovic,je sve i svja,samo Slobodana-Velikoga,Milosevica,da skinu,bag.. popovska,je…. vam mam… opet,kunem vam se!!!

 8. 0
  0

  Narode, što se uzbuđujete što će se provjerit po kom osnovu su crkve promijenile vlasnika! Da se to neko ne boji istine koja će otkriti ko stoji iza toga i po čijem nalogu je sve to obavljeno.

 9. 0
  0

  okreni, obrni, moj šole, svi pokazatelji pa i režimski ukazuju da se najviše vjeruje i da najviše povjerenja ovaj narod ima u srpsku pravoslavnu crkvu. to je problem za tebe i za takve a ne
  nametanje srpstva. srpstvo i to što prati srpstvo davno se „nametnulo“ ovom narodu-još od kosova a i“pridje njega“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here