Насловна Мозаик Митрополија Дабробосанска: Житија светих Срба

Митрополија Дабробосанска: Житија светих Срба

0
ПОДИЈЕЛИ

У издању Издавачке куће Митрополије Дабробосанске „ДАБАР“, са сједиштем у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, крај 2016. године обиљежили су још једним капиталним издањем – књигом „Житија светих Срба“.

У овој књизи на 848 страница, формата А4, обухваћени су сви Срби светитељи од четвртог вијека до данас.

Књига је подијељена у седам периода који су ослоњени на историјске промјене Српске православне Цркве и српског народа, а садржај је уређен хронолошки, да би читалац могао добити представу кроз шта су све прошли српски народ и његова црква.

По ријечима архимандрита Јована Гардовића, уредника Издавачке куће „Дабар“, ради се о зборнику у коме су сабрана житија многих светих Срба, тако да су на једном мјесту представљени најљепши, најчистији и најсветији, најстрадалнији и најузвишенији синови и кћери нашег народа, синови и кћери Божији.

sveta-petka

„Њихова житија изложена су хронолошки, тако да се упоредно може пратити и историја нашег народа.

Неке битне и судбоносне тренутке из историје наше Цркве преузели смо из Кратке историје СПЦ од проф. др Предрага Пузовића и Српске цркве у историји од др Радомира Поповића и унијели у овај зборник да би читаоци могли имати јаснију и свеобухватнију слику наше свештене историје,“ каже Гардовић, наглашавајући да међу житијима има светих за које није могуће тачно утврдити народност, а има и таквих за које се засигурно зна да нису били Срби, али су својим радом и пожртвованошћу задужили Српски народ који их слави и поштује.

Преузето са портала: Искра, светла страна света

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here