Насловна Друштво Митрополија црногорско-приморска осуђује продају Буљарице

Митрополија црногорско-приморска осуђује продају Буљарице

0
ПОДИЈЕЛИ

У вези са недавно расписаним тендером за продају земље у власништву општине и државе у Буљарици, а након савјетовања са стеросједиоцима и становницима Буљарице одржаног 22. маја у манастиру Градиште на дан манастирске славе и прославе 900 година манастирске цркве Светог Николе, Митрополијa црногорско-приморскa обавјештава овим путем све грађане о следедећем:

1. Митрополија црногорско-приморска апелује на надлежне државне и општинске органе да са већом пажњом, како према становништву и власницима непокретности у Буљарици, тако и према једном од ријетких сачуваних крајолика наше обале, приступи валоризацији простора Буљарице. Договор и партнерство државних органа са свим власницима је апсолутна неопходност, нарочито имајући у виду чињеницу да старосједиоци, становници и власници имовине сматрају да се држава према њима није односила партнерски и боје се да ће, под плаштом јавног интереса, једину корист од овако замишљеног пројекта имати инвеститор, по цијену занемаривања одрживог развоја и интереса мјесног становништва.

2. Митрополија је још раније обавијестила јавност да је својевремено имала контакте са тада актуелним инвеститорима за простор Буљарице, али ти разговори су били далеко од сваког формалног договора за давање инвеститору у закуп земље у власништву Цркве. Дакле, не постоји никакав завршени посао кад је у питању црквена имовина у Буљарици.

3. С обзиром на велике проблеме са којима су се суочавали старосједиоци и становници Буљарице у досадашњем току процеса валоризације простора Буљарице, Митрополија изражава своје очекивање да се неће чинити једнострани потези од стране државе и да ће она експропријацијом испод тржишних цијена и чак, негдје помињаним, исељавањем становништва, довести све власнике, као и оне којима није извршена реституција њиховог власништва, а имају то право, пред свршен чин, као алтернативу им дајући несигурне и вишегодишње судске процесе како би се изборили за своја права.

4. Митрополија ће, штитећи вјековима завјештану јој имовину, у наредном периоду, бити у сталном контакту са представницима мјесног становништва и учинити све што је у њеној моћи да дође до поштеног договора и искреног партнерског односа на корист читавог нашег друштва.

5. Митрополија снажно протестује против чињенице да су у посљедњи јавни тендер који је расписан за непокретности у општинском и државном власништву, које углавном чине брда која опасују Буљарицу, уврштени и вјерски објекти и то: а) остаци цркве Светог Ђорђа на Ђурђевом брду изнад Лучица на к.п. 501 КО Буљарица I, б) црква Свете Петке на Патаљагама на к.п. 1276/1 КО Буљарица II, в) остаци цркве Свете Госпође на к.п. 1056 КО Буљарица II и г) остаци цркве Светог Димитрија на к.п. 1022 КО Буљарица II. Потпуно је неприхватљиво да ова свештена мјеста буду на ”јавном тендеру”. За све предметне цркве са њиховим портама захтјевамо формирање посебних парцела и потом изузимање тих новоформираних парцела из било какве врсте тендера. Намјера Митрополије и становника Буљарице и Паштровића је да, с Божијом помоћи, обнови ове светиње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here