Насловна Друштво Мишковић на суду: Ја сам увређен, ово нема смисла

Мишковић на суду: Ја сам увређен, ово нема смисла

0
ПОДИЈЕЛИ

MIROSLAV MIŠKOVIC

У наставку излагања одбране пред Специјалним судом у Београду власник „Делта Холдинга“ Мирослав Мишковић рекао је да никада није оштетио државу, да уредно плаћа порез, истичући да оптужница против њега није добра за Србију јер јој нема напретка без домаћег инвеститора.

“Ово је увреда, увреда, увреда, увреда за Мишковића који је водећи привредник у региону”, навео је власник „Делта холдинга“ напомињући да је бисниз његова љубав, живот И хоби”.

Више пута је поновио да је цео процес против њега бесмислен, а већи део одбране је посветио објашњавању зашто мисли да оптужница није основана, указујући да начин пословања за који је оптужен диктира тржишна привреда.

Мишковић је поред осталог рекао да је са “Максијем” урађено исто што и са путарским предузећима за чије је оштећење оптужен.
“Оптужница није економски поткрепљена И ја је у целости одбацујем. Како могу кроз кредит да постанем власник? У оптужници су наведене речи економски немогуће…то нема везе ни са чим јер то не може тако да се напише”, рекао је Мишковић.

Потом је говорио да он не може да буде одговоран за путарска предузећа као финансијски инвеститор.
“Ја сам се сваког дана док сам био у притвору питао да ли се све то стварно дешава. Ово није фер…Ово за шта сам оптужен се дешава сваког дана у (његовој компанији) Делти као И у свим путарским предузећима”, навео је Мишковић.

Он је напоменуо да никада није ушао ни у једно путарско предузеће И да осим сина Марка И оптуженог власника “Нибенс групе” Мила Ђурашковића никог од оптужених није познавао до јуче.

Према његовим речима, желео је да обједини путарска предузећа И да их прода странцима, као што је урадио са Максијем.
“Мене путарска предузећа уопште не интересују. Ако мене питате Србија треба да улаже у прехрамбену индустрију. Ја бих желео да улажем у село И мислом да би Влада Србије требало да направи стратешки план за развој села“, рекао је у судници.

Детаљно је објашњавао обрт капитала, разлику између личног И компанијског капитала, и друге финансијске категорије које се тичу пословања његових фирми. Мишковић је одбацио да је било шта узео за себе и за лично богаћење.
Напоменуо је да га страшно нервира мешање личног и компанијског капитала власник Делта холдинга је истакао да никад не говори „ја“, „моје“, већ увек „ми“, он и његовои сарадници Из Делте.
“Мрзим кад ме неко зове газда, ја сам председник компаније”.

Мишковић је у више наврата бурно емотивно реаговао и све време гестикулирао рукама.
“Ја сам данас много фин, сам се себи дивим…” навео је поред осталог иако се видно нервирао и скакао са теме на тему.

На почетку данашњег излагања одбране изјавио је да се у овом процесу не суди њему већ тржишној привреди Србије напомињући да је “већ сто пута урадио оно што пише у оптужници” јер то захтевају понуда и тражња.
“Данас се овде не суди Мискшковићу водећем привреднику Србије и региона. Овде се суди тржишној привреди и привредном предузетништву и ја данас овде браним част приватног капитала који је нападнут”, рекао је Мишковић.

И осталих десет оптужених јуче је у кратком изјашњењу негирало кривицу, а своје одбране ће изложити у наставку суђења.

Делегација страних посматрача, који су у судници на захтев Мишковићеве одбране, данас је појачана новим представницима, а међу њима су и представници шведске амбасаде у Београду.

Осим страних посматрача суђење данас прати више десетина новинара, камера, фоторепортера, медија центар је пребукиран, као и велика судница 1.

Оптужница терети Мишковића и остале да су од 2005. до 2010. године незаконитим извлачењем новца из путарских предузећа и утајом пореза оштетили путарска предузеца за 16,95 милијарди динара, а Буџет за 472 милиона динара.

Мирославу и Марку Мишковићу и Милу Ђурашковићу на терет се стављају кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву и пореска утаја. За оба дела законом је запрећена казна до 10 година затвора.

Власник „Делта холдинга“ пуштен је 23. јула из притвора, који му је замењен јемством од 12 милона евра у динарској противвредности, а које је уплатила његова компанија да би се бранио са слободе.
Мишковицу је привремено одузет пасош и одређена мера забране напуштања боравишта, уз обавезу јављања Полицијској управи за град Београд – ПС Савски венац, сваког првог радног дана у месецу.

Мишковић: Дајте ми то написмено

Мирослав Мишковић је затражио данас да му се „написмено“ да опаска судије Владимира Вучинића о пресумпцији невиности.

Мишковић је, наиме, у једном тренутку у оквиру излагања своје одбране констатовао да ће морати да доказује невиност, а судија Вучинић је узвратио да је невин све док тужилаштво не докаже његову кривицу.
„Судија, је л“ можете да ми дате то написмено, треба ми“, рекао је на то Мишковић, а судија је приметио да то није пракса суда и да је довољно што је он то јавно рекао.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here