Насловна Друштво Мирослављево јеванђеље у четвртак пред публиком

Мирослављево јеванђеље у четвртак пред публиком

0
ПОДИЈЕЛИ

MiroslavljevoJevandjelje

Мирослављево јеванђеље, најстарији и највреднији сачувани српски ћирилични рукопис, биће у четвртак 7. новембра доступно на увид свим заинтересованим посетиоцима Народног музеја.

Мирослављево јеванђеље, како говори запис на последњем листу књиге, настало је осамдесетих година 12. века по наруџби хумског кнеза Мирослава, а посетиоци ће моћи да га виде у оквиру изложбе „Завети и поруке. Стефан Немања – девет векова“
Кнез Мирослав је био брат рашког великог жупана Стефана Немање, чијој је 900. годишњици рођења посвећена актуелна изложба, наводи се у саопштењу Музеја.

О овој јединственој рукописној књизи од изузетног значаја за српску културу, истога дана у 18 часова биће одржано предавање „О ликовном украсу Мирослављевог јеванђеља“.

Предавање ће одржати Бранка Иванић, музејски саветник Народног музеја у Београду.

О значају који превазилази локалну културу сведочи и уписивање Мирослављевог јеванђеља у УНЕЦО-ву листу светске културне баштине и то у регистар „Сећање света 2005. године“.

Упис у ову листу потврда је изузетног значаја и вредности Мирослављевог јеванђеља, а уједно и обавеза његовог очувања за добробит човечансва.

Народна библиотека Србије која је матична установа за заштиту старе и ретке књиге, прописала је посебан режим по којем Мирослављево јеванђеље, уз одобрење Министарства културе и информисања и сагласност Народне библиотеке, може бити излагано само 10 дана током једне године.

Сходно томе, термини у којима ће моћи да се види Јеванђеље биће први и последњи четвртак у месецу до краја јануара 2014. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here