Насловна Поглед Мирослав Паровић: Желе да нас потчине

Мирослав Паровић: Желе да нас потчине

0
ПОДИЈЕЛИ

Када је после победе на изборима новоизабрана председника Хрватске, Колинда Грабар Китаровић направила дипломатски скандал тиме што је Војводину прогласила суседном државом, постало је јасно да је Хрватска поново кренула у еру националистичке политике.

parovic-trecasrbijars

Додуше, за разлику од геноцидне политике коју је водио Фрањо Туђман и која је резултовала етничким чишћењем Срба, нова хрватска националистичка политика има за циљ да економски потчини Србију.

У том правцу, једна од кључних ствари јесте да се онемогући нормално функционисање европског путног Коридора 10 који за Србију представља животно важан пут, јер вековима преставља најкраћу везу између Истока и Запада. С тим у вези не треба да чуди ни нагли прилив азиланата из ратом захваћеног подручја Ирака и Сирије који се махом групишу на тачкама дуж трасе аутопута кроз Србију. Нити треба да чуди то што Хрватска радио-телевизија већ данима води бесомучну кампању о томе да је Мађарска подигла ограду на граници са Војводином.

Ово недвосмислено показује да званична државна политика Хрватске на мала врата отвара питање Војводине и то на начин да се Војводина третира као европска регија која се као таква лагано извлачи из државног суверенитета Србије.

Важно је истаћи и то да се овде више не ради само о односима Београда и Загреба, већ и Београда и Брисела, јер делује нелогично да званичници ЕУ ћуте док једна њихова чланица отворено угрожава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Но, не треба бити наиван, циљ атлантистичке политике је јасан: свести Србију на државу високог ризика и самим тим је онемогућити да експлоатише најважнији ресурс који имамо, а то је позиција централне државе на Балкану.

Са друге стране, на нама је да се изборимо да заједно са Македонијом, Грчком, Републиком Српском и Црном Гором у форми новог „балканског савеза“ одбранимо свој животно важан положај и да у ери нових геополитичких настојања искористимо чињеницу да и Русија и Кина једино преко Балкана могу да продру дубље у Европу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here