Насловна Издвојено Мирко и Славко

Мирко и Славко

13
ПОДИЈЕЛИ

На хиљадугодишњицу од постојања и десетогодишњицу од обнове Светозар Маровић шета, не Платоновом пећином него ходницима бившег ЦК. Ту је са истински невиним члановима породице, сваке па и његове. Гледају излоге. Милионер плаћа картицом. Не мора се славити помпезно и бити на свечаној академији у првом реду.

Суд му није одузео путне исправе. И нека није. Човјек је признао да је учествовао у милионским преварама. Би ли требало заборавити да је Светозар прво створио државу, па Светозарево! Ни дрвета без гране, ни човјека без мане. Црногорска сиротиња само о парама прича…

Човјек је признао кривицу. Није све у новцу. Па и владика Амфилохије је рекао да би требало да се кају и они што суде Светозару Маровићу. Вјероватно није мислио на малобројне судије по професији него на многобројне посматраче каравана породице Маровић, каравана који пролази односећи Светозара, Ђину, дјецу, зета, брата, стрину…

Људи су кратког памћена и поводљиви. Памти ли још ко Светозара са лисицама на рукама, а слободног ко птица. Будистички миран, супериоран без гордости он поздравља своје пријатеље и што је важније своје непријатеље. Не мора народ знати ко су му пријатељи, а ко непријатељи. Важно је да Свето зна па ћути.

Вијест да је Светозар, ДПС идеолог и милионер, вратио партијску књижицу прошла је готово незапажено. Свето је опет показао несебичност и ширину. Прво, ослободио је ДПС колективне кривице. Друго, преузео је сав терет на себе. Треће,објелоданио је да милиона без чланске карте не би било. Четврто, овим се Светозар опростио од досадашњег бизниса.

Чланска карта ДПС је улазница у свијет другачији од нашег.Она је доказ да сте заслужили да добијете посао, стан, бесповратни(!) кредит, да не плаћате порез, рачуне за струју, воду, грађевинске дозволе…

Подгоричком таксисти, Славку Вујисићу, лопов је украо документа, 800 евра и чланску карту ДПС-а. Вијест разбија предрасуде о подгоричким таксистима! Међу њима има и чланова ДПС који 800 евра држе на дохват клептоманске руке.

На крају остаје питање без одговора. Да ли је сташније када вратиш чланску карту ДПС-а или када ти је украду?

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  На крају остаје питање без одговора.
  Да ли је сташније када вратиш чланску карту ДПС-а или када ти је украду?

  Oдговор:
  (бар да покушам)
  најстрашније за душу је кад имате ту картицу.

 2. 0
  0

  Zašto ovakav naslov?Mirko i Slavko su likovi iz crtanih romana uz koje su neki imali sretno djetinstvo,a Milo i Sveto su likovi iz našeg horor života u koje naša djeca nemaju sretno djetinstv.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here