Насловна Друштво Мир Божији, Христос се роди!

Мир Божији, Христос се роди!

8
ПОДИЈЕЛИ

Божић је, заједно са Васкрсом и Духовима, један од три највећа хришћанска празника и слави се као успомена на дан рођења Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Спаситеља свијета. То је празник помирења, љубави и праштања.

Према православном тумачењу, Господ Исус Христос је благословио човјека тако што се оваплотио – постао тијело, носио слабости тијела али није имао гријеха. Он је постао тијело, да би човјека, рањеног гријехом и смртношћу искупио и обновио: гријех свијета је поништен и одагнан Његовим оваплоћењем, смрћу на крсту и васкрсењем као побједом над њом. Обновљењем човјека обнавља се и природа у својој првобитој љепоти, која, подређена човјеку, због њега и сама пати.

Бог је створио човјека по свом лику и подобију. Према Св. Максиму Исповједнику Бог је стварајући човјека пренио на њега четири своје особине: биће, вјечност, доброту и мудрост – од ове божанске четири особине прве двије припадају човјековој суштини, док су трећа и четврта понуђене човјековој вољној природној склоности, тј. човјековој слободи. Биће и вјечност су лик Божији, док доброта и мудрост представљају подобије, потенцију коју човјек може али и не мора да развије – у томе лежи достојанство његове слободе.

Божић је празник рађања новог живота, празник дјеце и дјетињства, родитељства – очинства и материнства, празник којим се прославља и чува породица и њене вриједности, зато се при налагању Бадњака изговара здравица и молитва: „Дај, Боже, здравља и весеља у овом дому, нека нам се рађају здрава дјечица, нека нам рађа жито и лозица, нека нам се увећава имовина у пољу, тору и обору!“

У то име, редакција ИН4С жели својим читаоцима радост, слогу, мир и благостање. Нека нам христоликост буде свијетао пут који можемо да слиједимо као прави примјер љубави према ближњем:

„Христос се роди – Ваистину се роди!“

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Клоните се пута широког, по коме скоро сви корачају. Изаберите за себе невоље, које Вам шаље Промисао Божји, заволите тескобе, по којима је премудри Промисао, Промисао Божји који Вас спасава, прокрчио стазу за земаљско Ваше странствовање. А невоље и тескобе Ваше и стазу трновиту живота земаљског учините себи пријатним, сладосним. На који начин то учинити? Предајући се вољи Божјој, славословећи Промисао Божји, увиђајући ту вољу и тај Промисао у свему што се догоди са Вама, благодарећи Богу за све што Вам се деси и жалосно, и радосно. Време је да се започне живљење истински хришћанско, скопчано са распињањем свих осећања, жеља и мисли на крсту заповести и учења Христових. Ускоро, док удариш дланом о длан прохујаће земаљски живот, већ је спремна за сваког човека вечна плата његова за кратковремени живот његов, за дела његова, за начин мишљења његов, за осећања његова.

  Помени Господе твоју светусаборну и апостолску Цркву од краја до краја васељене и даруј мир њој коју си стекао часном Крвљу Христа твога и овај свети храм утврдио до свршетка века…
  Помени Господе благоверни народ наш, наоружај га оружјем истине и даруј му победу над видљивим и невидљивим непријатељима…Добре сачувај у доброти твојој, рђаве добротом твојом обрати у добре… по обиљу милости твоје помилуј нас: домове наше напуни сваким добром, бракове сачувај у миру и слози, децу одгаји, омладину васпитај, старце укрепи, малодушне утеши, расејане сабери, заблуделе обрати и присаједини твојој светој Цркви; плови са онима што плове; путуј са онима што путују; удовице штити; сирочад заштити, сужње ослободи; болеснике исцељуј.
  Помени Боже оне под судским ислеђењем и оне по рудницима… и све оне што су у било каквој невољи и нужди и опасности.
  Помени Господе и све оне којима је потребно твоје велико милосрђе и оне који нас воле и оне који нас мрзе… Помени и сав народ твој и излиј на све богату милост твоју и даруј свима оно што моле за спасење… Јер си Ти Господе помоћ беспомоћницима, нада безнадежнима, лекар болесним

 2. 0
  0

  Ваистину се роди!
  Драга редакцијо портала и ИН4С ТВ
  Нека вам је све срећно, да вам 2017. буде најуспјешнија, а свака следећа боља и успјешнија.

 3. 0
  0

  МИР БОЖИЈИ ХРИСТОС СЕ РОДИ! СВАКУ СРЕЋУ ПОРТАЛУ ИН4С И ПОСЈЕТИОЦИМА ПОРТАЛА!
  НЕКА ЈЕ НАЗДРАВЉЕ И ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here