Насловна Политика Министри Србије у пословним везама са Ђукановићима

Министри Србије у пословним везама са Ђукановићима

0
ПОДИЈЕЛИ

Неколико министара у Влади Србије има пословне везе са Црном Гором и члановима фамилије доскорашњег премијера Мила Ђукановића, пишу „Вијести“.

То је открила српска Мрежа за истраживање организваног криминала и корупције (КРИК), током пописа имовине српских министара.

Како се наводи, министар просвјете, науке и технолошког развоја у Влади Србије Младен Шарчевић у Подгорици је био сувласник компаније “Edu Cons“. Фирма је основана у мају 2004. године и отворила је приватну гимназију „Луча“ у Подгорици, у насељу Дољани, чији је ђак био и син Мила Ђукановића – Блажо.

„Школарина у првој приватној школи износила је од 3.900 до 5.900 евра, а из школе је изашла једна генерација. ‘Луча’ је у међувремену затворена,“ наводе „Вијести“.

Такође је, у међувремену, компанија “Edu Cons“ промијенила власнике.

„‘Edu Cons је продата новим власницама – Ани Ђукановић, сестри доскорашњег црногорског премијера, Јелици Петричевић, бившој замјеници директора црногорске Прве банке, Александри Поповић и Наташи Влаховић’,“ наводи КРИК.

ana djukanovic

Шарчевић је новинарима КРИК-а рекао да је школа продата 2004. године за 400.000 евра:

„С обзиром да сам био власник једне трећине, од продаје сам приходовао трећину новца. Трансакција је обављена преко Црногорске комерцијалне банке (ЦКБ)“.

Он је рекао да Ану Ђукановић познаје од 2004. године, када је водио „Лучу“.

„Видио сам је једном у животу, приликом потписивања продајног уговора, а претходну комуникацију сам имао са њеним адвокатом. То је било октобра 2004. године. Ни прије, ни послије тога нисам је ни видио ни чуо“.

Како наводе „Вијести“ он није једини министар који има пословну везу са Црном Гором: и чланови породице српског министра без порфеља Милана Кркобабића послују у Подгорици. Они наводе да дио новца чувају у Првој банци, Ђукановића.

Министров брат Небојша Кркобабић и братанић Марко Кркобабић власници су половине подгоричке компаније „Јet direct”.

„Друга половина припада Милутину Дамјановићу, који је директор њихове српске фирме, и Бојану Репићу, који је у београдском ‘Јet direct-у’ представник за техничку подршку,“ преноси „Вијести“.

Milo-i-Aco-Djukanovic

Према документацији коју је КРИК добио уз помоћ Мреже за истраживање организованог криминала и корупције (ЛУПА), Кркобабићи су у фебруару 2014. уплатили у Прву банку укупно 19.000 евра. Њихови партнери Репић и Дамјановић тада су уплатили исто толико.

Ријеч је о новцу који је представљен као оснивачки капитал компаније „Јet direct“.

И српски министар финансија Душан Вујовић наводно је пословао у Црној Гори, преносе „Вијести“. Посједује двособан стан од 56 квадрата у Будви, на око 800 метара од мора, који је купио са супругом 2001. за 94.367 тадашњих немачких марака.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here