Насловна Политика ЕУ сјутра о санкцијама Русији, Грчка против

ЕУ сјутра о санкцијама Русији, Грчка против

0
ПОДИЈЕЛИ

Шефови дипломатија 28 држава чланица ЕУ састаће се сјутра у Бриселу како би разматрали пооштравање санкција Русији због подршке проруским снагама у Украјини.

atomium-u-briselu

Очекује се да се нови министар спољњих послова Грчке Никос Коциас оштро успротиви било каквим новим казненим мјерама против Русије, у свијетлу скандала који је јуче избио у вези са саопштењем Савјета ЕУ од кога се Грчка оградила.

Савјет ЕУ, кога чине шефови држава и влада свих чланица осудио је у јучерашњем заједничком саопштењу за јавност Русију због војне и материјалне подршке сепаратистима, које су окривили за смрт најмање 30 цивила у Маријупољу и запријетили оштријим санкцијама.

Међутим, нова грчка влада се синоћ оградила од тог саопштења, тврдећи да није била консултована и да не стоји иза ставова изнијетих у њему.

Из кабинета предсједника Савјета Доналда Туска данас је речено да је саопштење прошло кроз уобичајене канале прије него што је објављено и да је вјероватно дошло до грешке у комуникацији због примопредаје власти у Атини.

Нова грчка влада, на челу са вођом крајње лијеве странке Сириза Алексисом Ципрасом, оштро се противи санкцијама, а њени посланици у Европском парламенту су редовно гласали против свих резолуција у којима се критиковала Русија.

Они су, такође, гласали против потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и Украјине.

Обзиром на недостатак неопходног консензуса, министри сјутра неће донијети одлуку о увођењу санкција, већ ће то препустити шефовима држава и влада који ће се средином сљедећег мјесеца окупити на неформалном састанку у Бриселу.

Том самиту ће први пут у својству премијера Грчке присуствовати и Ципрас.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here