Насловна Друштво Министарство здравља брже да реагује у хитним случајевима

Министарство здравља брже да реагује у хитним случајевима

1
ПОДИЈЕЛИ

Група од 70 невладиних организација и појединаца позвала је Министарство здравља да својим радом и дјеловањем врати повјерење у здравствени систем и уведе могућност брже реакције у хитним случајевима.

Они су осудили саопштење Министарства здравља Црне Горе „Здравствени систем Црне Горе омогућава адекватну здравствену заштиту свим грађанима“, које је објављено на сајту овог органа 26. јануара 2017.

У саопштењу се наводи да Министарство здравља „још једном апелује на грађане да своје здравствене проблеме рјешавају искључиво кроз редовне медицинске процедуре, јер ће им се на тај начин, уколико постоје медицинске индикације, обезбиједити правовремена и квалитетна здравствена услуга“.

„Овакво саопштење Министарства је одговор и реакција на тада актуелну хуманитарну акцију за лијечење трогодишње дјевојчице Селене Мандић и очигледно представља једини начин “подршке” система конкретном случају и многим другим случајевима у којима је систем потпуно заказао, а грађани преузели његову улогу“, наводи се у реаговању.

Како се додаје, поред своје инертности, и потпуног изостанка било каквог дјеловања које има за циљ спас и продужење живота, уз адекватан медицински третман и лијечење, „Министарство здравља се толико брине о пореским обвезницима захваљујући којима његови запослени и управа примају редовну плату за свој не/рад и не/поступање, да их покушава разувјерити и спријечити у жељи и намјери да можда баш њихов 1 еуро може бити пресудан, а комплетна одговорност се покушава пребацити на родитеље“.

„Истичемо да је овакав допис сраман, а уједно и опасан, обзиром на то да омаловажава напоре који се чине и директно позива грађанке и грађане да не помажу родитељима да се боре за своје дијете, иако је јасно да у нашим здравственим установама нису могли правовремено наћи адекватну помоћ: ни стручну ни финансијску, а могуће ни ону хуману – људску“, каже се у реаговању.

Сваки појединац и породица којем је неко близак боловао или умро од канцера или других обољења, како је наводи, добро зна какву и колику здравствену и психолошку помоћ и подршку је добио од система, „изузев од појединих пỏсвећених здравствених радника\ца“.

„Имајући у виду да ово није прва акција оваквог типа, упитно је зашто се реакција Министарства здравља појављује у овом тренутнку и у овом конкретном случају“, каже се у реаговању.

Група од 70 организација и појединаца наводи да је поносна на грађанке и грађане који су препознали потребу породице Мандић-Рамусовић, и који још увијек у себи гаје вриједности солидарности и волонтеризма.

„Али не можемо а да не примијетимо да је величина њихове хуманости као и тежина ситуације у којој је мала Селена са својим родитељима, изгледа мјера бескрупулозности Министарства здравља, исказана у поменутом саопштењу“, каже се у реаговању.

Група од 70 НВО и појединаца је поручила да ће остати будна карика овог друштва која опомиње државу на њене обавезе, „свјесни да, и поред овако циничног саопштења, Министарству здравља као и многим другим институцијама одлично одговара да се солидарношћу грађанки и грађана рјешавају питања од животног значаја, за која је првенствено држава дужна и плаћена да то чини“.

„Поставља се питање ако је здравствени систем толико ефикасан зашто у њему здравствену заштиту не тражи већина доносилаца одлука, функционера и других имућнијих појединаца, а на другој страни се не мали број грађана/ки, дјеце, младих и одраслих лијечи донацијама?!“, истиче се у реаговању.

Група организација и појединаца је оцијенила да је опасно негирати проблем који има здравствени систем Црне Горе, посебно оне који се тичу правовремености и квалитета здравствене заштите „јер се они на тај начин неће ријешити, већ само послати лоша порука грађанима/кама“.

„Због свега наведеног, позивамо Министарство здравља да информише јавност о креатору/има и налогодавцу/има овог саопштења имајући у виду да оно није потписано и да објасни намјере истог“, каже се у реаговању.

Они су позвали Министарство дасе јавно извини породици Мандић – Рамусовић, а убудуће да се, како су навели, суздржи овакве (не)бриге за грађане/ке.

„Позивамо Министарство да својим радом и дјеловањем врати повјерење у здравствени систем и да предложи и уведе могућност брже реакције у оваквим и другим хитним случајевима“, каже се у реаговању.

Група појединаца/ки и НВО: Александра Глигоровић, Александра Зековић, Ана Рашовић, Анђела Минић, Анка Вукићевић, Бојана Мишковић, Дамира Калач, Данијел Гарић, Данијела Бошковић, Дијана Томановић Пековић, Драган Пелевић, Ирфан Мурић, Итана Прљевић, Ивана Богојевић, Јасна Гајевић, Јелена Ђурковић, Милена Ћеранић, Милинка Ђоровић, Мирсад Фејзић, Неда Богавац, Никола Драгићевић, Николина Јоксимовић – Парађина, Радоје Мијушковић, Самир Губеринић, Сава Ковачевић, Светлана Радовић, Радош Мушовић – члан Заједничког консултативног одбора ЕУ – Црна Гора, Тања Фатић, Тијана Букилић, Владислав Дајковић, Здравко Цимбаљевић, Асоцијација за демократски просперитет – ЗИД, Банка Хране Црне Горе, Бона Фиде Пљевља, ЦАЗАС, Центар за грађанско образовање – ЦГО, Центар за мултимедијалну продукцију – ЦЕЗАМ, Центар за обуку и образовање, Центар за развој младих, Центар за развој невладиних организација – ЦРНВО, Центар за женска права, Центар за женско и мировно образовање – АНИМА, Црногорска Фондација за ХИВ, Црногорски женски лоби, Фондација “ПомоЦ – Акција за сјевер Црне Горе“, 4 Лифе, Грађанска алијанса, Холистички центар Хармонија, НАРДОС, НУ Здрава Дона Монтенегрина, НВО Европски стандарди, НВО Хуманитарац – Никшић, НВО Наша акција, НВО Наше Сунце, НВО Пандора Херцег Нови, НВО Прима, НВО Прво удружење родитеља дјеце са посебним потребама, НВО Стазе, НВО Заштитник права затвореника, НВУ ВИВА ВИТА Пљевља, Сигурна женска кућа, СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Подгорица, Удружење младих са хендикепом Црне Горе, Удружење параплегичара Цетиње, Удружење параплегичара Подгорица, Удружење родитеља дјеце са тешкоћама у развоју – Подгорица, Удружење Родитељи, Удружење за подршку особама са инвалидитетом – Бијело Поље, Удружење за помоћ лицима ометеним у психофизичком развоју Никшић, Удружење за развој цивилног друштва Бијело Поље.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    ministarstvo zdravlja je za stečaj. REDAKCIJO napišite nešto o ministarstvu prosvete. znamo da u svim školama imaju odjeljenja za djecu političara. biznismena a druga djeca gledaju. ne smiju da na to ukažu. platit će ocjenom ili isključenjem iz škole

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here