Насловна Друштво Министарство правде Србије: Од Катнића нијесмо добили захтјев за изручење

Министарство правде Србије: Од Катнића нијесмо добили захтјев за изручење

1
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора није доставила Србији замолницу за изручење Немање Ристића и Предрага Богићевића, који се терете за покушај тероризма, званично је потврђено „Дану“ у Министарству правде Србије.

Србија и Црна Гора имају уговор о изручењу сопствених држављана, који су потписале још 2013. године. Тај споразум предвиђа испуњавање одређених законских услова, а слање замолнице је један од услова за разматрање тог захтјева.

За Ристићем и Богићевићем је расписана потјерница за поменуто кривично дјело, а они су негирали да имају везе са случајем који им се ставља на терет.

Министарство правде Републике Србије није добило замолницу црногорских органа за изручење Немање Ристића и Предрага Богићевића. Процедура предвиђа да Министарство правде по добијању замолнице тај захтјев прослиједи надлежном суду, који одлучује о испуњености услова за изручење. По добијању мишљења суда, коначну одлуку о екстрадицији доноси министар правде Србије“, наводи се у званичном одговору који је „Дан“ добио од Министарства правде Србије.

Према сазнањима тог листа, Црна Гора ће Србији морати да достави доказе против Немање Ристића и Предрага Богићевића прије њиховог евентуалног хапшења и изручења.

Према тамошњем закону, уколико Ристић и Богићевић буду ухапшени по црногорској потјерници, српски правосудни органи ће тражити да им се доставе докази против њих двојице, након чега ће се изјаснити суд и Министарство правде Србије, што је потврђено и одговорима које смо добили од тог министарства.

Слична правна ситуација била је 2010. године када су у Црној Гори по потјерници Србије ухапшени Горан Соковић и Дејан Шекуларац, по оптужници да су припадници клана Дарка Шарића. Тада је Црна Гора тражила да им Србија достави доказе против њих двојице како би били изручени, али пошто су они то одбили, црногорске власти су одмах пустиле из притвора Соковића и Шекуларца и они нијесу изручени.

katnic-i-miloУколико Ристић и Богићевић буду ухапшени у Србији, надлежни суд ће одлучивати најприје да ли ће им бити одређен притвор. Ако Црна Гора у међувремену достави замолницу за њихово изручење, она мора бити поткријепљена списима из предмета, односно доказима којима тужилаштво Црне Горе располаже. Након тога, о томе ће се изјашњавати суд, који треба да утврди да ли су испуњене претпоставке за изручење.

Црногорски правосудни органи расписали су потјерницу за руским држављанима Едуардом Широковом (46) и Владимиром Поповом (36), за Немањом Ристићем (43) из Београда и Предрагом Богићевићем (47) из Крагујевца. Они се потражују због сумње да су починили кривична дјела покушај тероризма.

У наредби за спровођење истраге наводи се да су Широков и Попов организатори терористичке групације и да су се неколико пута у Русији састајали са Александром Синђелићем, који је у међувремену добио статус свједока сарадника.

Њему су, наводно, да ли најмање 200.000 евра за набавку наоружања и опреме и за формирање групе за терористичку акцију планирану за 16. октобар 2016. године, по завршетку гласања на парламентарним из борима у Црној Го ри. Према тврдњама специјалног тужиоца Миливоја Катнића, планирали су да ухапсе и ликвидирају Мила Ђукановића. Катнић досад није понудио ниједан материјални доказ за своје тврдње, а оружје које је требало да буде коришћено у тој акцији наводно је уништио Мирко Велими ровић, али ни за ту тврдњу нема материјалних доказа.

Ћуте о договору са Јовановићем

Из тужилаштва се ни након недјељу дана нијесу огласили поводом споразума који су постигли са Милошем Јовановићем.

Он је потраживан као лице које је, наводно, у ноћи избора, 16. октобра требало да каменица сломи стакла на просторијама ДФ-а у Подгорици. Јовановић се добровољно пријавио последњег дана децембра, а послије пет дана је пуштен кући.

Према сазнањима Дана, он је пристао да означи нека лица из ДФ-а као особе са којима се, наводно, договорио да да каменује њихове просторије, што су из те политичке групације демантовали, тврдећи да је све то намјештаљка специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here