Насловна Политика Министар Пуришић потрошио паре од сиротиње

Министар Пуришић потрошио паре од сиротиње

11
ПОДИЈЕЛИ

Банка Хране Црне Горе је са запрепашћењем и невјерицом примила информацију да је Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић, одлучио да исплати по 500 еур својим сарадницима у Министарству и још по 200 запосленима у Центрима за социјални рад и то од средстава која су требала бити исплаћена социјалним случајевима којих је у Црној Гори сваким даном, на жалост све више и више.

Саопштење Банка Хране преносимо у цјелини.

Банка Хране је и раније, јавно протествовала када су се са позиција социјалне помоћи најугроженијим дијеловима популације, одлукама Министарства новац преусмјеравао за Националну Туристичку организацију, и за решавање стамбених питања запослених у Министарству и на друга ненамјенска трошења.

Сваким даном Банка храна је затрпана вапаијима социјално угрожених становника Црне Горе који се налазе у безизлазним животним ситуацијама, без прихода, без имовине, без крова на главом, без струје и воде и који траже помоћ од нас.

Кризе је у протеклој 2016 години толико ескалирала, да се за пакет хране и хигијенских средстава чека и по годину дана, што доводи у питање и сам смисао наших хуманитарних акција.

Црна Гора нема склониште за бескућнике , има само једну државну народну кухињу у Подгорици и двије које држи Митрополија СПЦ , нема социјалне продавнице, а потребе за социјалном бригом од стране државе има све већи број људи.

Овако неогдоворно понашање Министра који би управо требао да , искључиво води бригу о најугроженијим и најсиромашнијим суградјанима, указује на поптуни изостанак осјећаја за веома лоше стање у нашој земљи, гдје је скоро половина популације на ивици сиромаштва, а испод линије апослутног сиромаштва скоро четрвтина.

Након смањења надокнаде за мајке и одлагања исплате дјечијег додатка, овај Министар је показао да су му његови интереси и интереси бириократије важнији од обављања основне функције овог Министарства – помоћи људима у невољи, који живе испод граница људског достојанства.

Сиромаштво у Црној Гори је опасна болест и шири се као епидемија. Држава нема адекватну стратегију и механизме за борбу против сиромаштва и број сиромашних , умјесто да се смањује, он се из дана у дан повећева. Из искуства Банке хране посебно тешка социјлана ситуација је у Рожајама, Плаву , Бијелом Пољу, Никшићу, па додатно чуди да је Министар Пуришић, за два мјесеца заборавио на проблеме својих сународника са сјевера Црне Горе и одмах се посветио поправљању сопственог стандарда, на терет сиротиње, која помоћ тражи од НВО , медија и чији се пробеми решавају хуманом подршком градјана и ријетких друштвено одговорних компанија.

Посебно боли сазнање да се помоћ за лијечење обољеле дјеце прикупља путем СМС порука и донација обичних хуманих градјана који и сами тешко живе , а да се државни органи и Министри понашају неодговорно и расипају буџетске паре за бонусе службеника у Министартсву.

Позивамо Предсједника Владе да одмах обустави ову исплату Министра Кемала Пурисица и да они који су примили ову надокнаду на рачун црногорске сиротиње, одмах новац врате како би га Министарство потрошило у оне сврхе за које је намјењена – помоћи најудроженијим градјанима Црне Горе.

vera-bulatovic

Булатовић: Већ три деценије навикли на  раскош, немају намјеру да се одрекну свог животног стила

Oвим поводом огласила се и посланица Демократског фронта, др Вера Булатовић чије реаговање такође преносимо у цјелини.

Одлуком првог човјека Министарства рада и социјалног старања да својим запосленима подијели 13.плату само неколико дана након што је Влада почела са закидањем средстава наугроженијим дјеловима становништва, Кемал Пуришић је јасно поручио грађанима да ће они бити једине жртве најављених мјера штедње. Наравно, више нико у Црној Гори нема дилему да Влада и њени ресорни функционишу по принципу одвојених феуда у којем свако представља по једног мини премијера којег се одлуке осталих уопште не тичу.

За разлику од већине грађана која је за новогодишње празнике добила очекивано издашне поклоне Владе у виду смањења накнада, отпуштања и нових намета, запослени у Министарству рада и социјалног старања имали су разлог за славље. Наиме, радници су захваљујући свом шефу који је одлучио да за њега стезање каиша које је Влада означила као императив свих у држави не важи. Међутим тај „императив“ није обавезивао Кемала Пуришића који је умјесто да тај уштеђени новац потроши на породице које су у стању социјалне потребе, одлучио да подијели 13. плату као да живимо у Норвешкој.

У тренуцима потпуног затирања црногорске привреде, огромног јавног дуга, најаве отпуштања стотине радника, повећања намета, смањења накнада мајкама, дјеци, породиљама, борцима, једномјесечни министар је показао да сви неће учествовати у подношењу терета кризе. Умјесто да својим дјеловањем буде примјер рационалног пословања, штедње и социјалне солидарности, министар Пуришић је исказао презир према социјалним групама које једва преживљавају, али и свим заспосленим у јавном сектору попут здравства и просвјете чији положај је хронично понижавајући.
Захваљујући таквом односу челних људи извршне власти, уз економско посртање црногорске привреде које ће бити настављено и у овој години, реално је очекивати све већа социјална раслојавања и сиромаштво, што ће, захваљујући погубној политици нове-старе Владе довести до још дубље економске кризе и социјалних тензија.

Разрешење кризе у којој се налази Црна Гора под садашњим условима сасвим сигурно није могуће, и очајнички потези говоре да је и актуелној Влади јасно да није способна да се носи са нагомиланим проблемима које је сама створила. С друге стране, очито је да они који су већ три деценије навикли на неслућену раскош, по цијену економског потопа државе, немају намјеру да се одрекну свог животног стила. Зато се као једина опција намеће коначна смјена ове деструктивне власти и спровођење структурних реформи, у чијем средишту ће бити одрживи економски програм, на основу ког ће се, умјесто задирања у џепове грађана, спроводити мјере за подстицање производње, нова запошљавања и одговорна финансијска политика. Свака друга варијанта, а видимо да се на њима инсистира, ће водити ка дубљој агонији и дестабилизацији црногорског друштва која може довести до несагледивих последица.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Široke ruke od narodnih para!!! Seljačina jedna dojučerašnja. Dovukli su svu rodbinu po ministarstvima. Trguje se na sve strane….Pokondirile se tikve!!! Pih! Od gladnova se živjet ne može….

  • 0
   0

   E da ima naroda pa da traže plate po 2000 i penzije po 1000 i da ne odstupaju. Ne trebahu nam izbbori, samo pare koje ste pokrali!!!

   • 0
    0

    E to je suština! Cijelog života nam nametnuše tobošnju tranziciju. Zaboravili smo šta je civilizovan život. A političari se igraju sa narodom. Dosta je bilo!

 2. 0
  0

  Vazno je ministru prasicu da njegosa ukine a on da krade sa ostalom bratijom iz drpiesa zato bosnjaci glasajte ga opet ali ja se nadam da nece dugo biti ministar ni ova vlada lopovska da ce izdrzati do aprila barjektaru darivat evropu greota je o tome misliti

 3. 0
  0

  Тринаесту плату примили су и запослени у Министарству просвјете. Благош, благош.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here