Насловна Политика Министар одбране Пољске: Русија је претња о којој се мора говорити

Министар одбране Пољске: Русија је претња о којој се мора говорити

2
ПОДИЈЕЛИ

Министар одбране Пољске Антони Мачеревич саопштио је да је претња од Русије реална, коментаришући војне вежбе земаља НАТО-а које су одржане на територији његове земље, саопштио је Радио Пољска.

„Претња од Русије је реална. То није фиктивна претња и није само политичка. Руси су окупирали део територије нашег савезника. Агресивно се изјашњавају на рачун Пољске и њених савезника. Управо због тога житељи градова и села радосно поздрављају тенкове ’абрамс‘ и америчке војнике“, изјавио је Мачеревич.

Одговарајући на питање да ли дејства пољских власти провоцирају Москву, Мачеревич је оптужио Русију да, наводно, погрешно тумачи дејства земаља-чланица НАТО-а. 

Министар одбране Пољске није први пут у средишту пажње због својих антируских изјава. Почетком јуна је изјавио да је један батаљон НАТО-а способан да „обузда Русију“.

У Варшави ће почетком јула бити одржан самит НАТО-а, током којег пољске власти планирају да убеде савезнике из Алијансе да повећају војно присуство у земљама Источне Европе и Балтика. 

Услед несугласица са Русијом због украјинске кризе земље НАТО-а су одлучиле да прошире војну делатност у Европи. У Естонији, Литванији, Летонији и Пољској планирано је размештање четири батаљона.

Руске власти наглашавају да не теже сукобу са западним земљама, али ради заштите своје безбедности спремне су да предузму одговарајуће мере.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    tacno, rusi su vam pretnja zato sto su svoje rakete uperili prema poljskoj, da se odbrani od tzv raketnog stita koji ste vi uperili ka rusiji. uvek je onaj ko se brani opasan po napadaca, a to sto se vi cudite ruskoj drskosti da budu oprezni i spremni na odbranu, to vec zalazi u domen pitanja vaseg nato mentalnog sklopa.Pozdrav iz Sombora za srbsko plema Poljaka, koje ce ipak naci svoj put povratka u narod iz kojega je poteklo.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here