Насловна Политика Министар и најближи сарадници мјесечно коштају око 13.000 еура

Министар и најближи сарадници мјесечно коштају око 13.000 еура

0
ПОДИЈЕЛИ

Просјечни мјесечни трошкови министра у Влади Црне Горе и његових најближих сарадника износе око 13 хиљада еура, од чега највећи дио иде на плате. Према подацима са сајта Владе и имовинских картона јавних функционера, из државног буџета на плате чланова кабинета министара мјесечно се потроши око пет хиљада еура, док остали дио иде на плате секретара, возача, трошкове горива, путне трошкове и дневнице.

vlada crne gore

Тако Министарство одрживог развоја и туризма на плате министра Бранимира Гвозденовића и његових девет најближих сарадника мјесечно потроши 5.900, док плате министра правде Душка Марковића и шест чланова његовог кабинета износе 3.300. Кабинет министра рада и социјалног старања Предрага Бошковића, у којем је шест чланова, сваког мјесеца на на плате издвоји 5.200 еура.

Према подацима Министарства рада и социјалног старања, на плате два савјетника, шефа кабинета, ПР менаџера и секретарице Предрага Бошковића у новембру је исплаћено 2.687 еура, док је на плате два возача у министарству издвојено 607 еура. Како наводе у Бошковићевом министарству трошкови горива у новембру износили су 821 еуро.

За разлику од Бошковића из Владиних ресора које воде Марковић и Гвозденовић “Вијестима” није одговорено колики су у новембру били трошкови плата савјетника, секретарица, возача, као ни колико је новца потрошено на гориво за службене аутомобиле и службена путовања .

На рачуне за мобилне телефоне запослених у Бошковићевом кабинету у новембру је потрошено 157 еура, док је рачун за фиксну телефонијуи износио 97 еура.

Ту спадају трошкови мобилне и фиксне фелефоније за пет директора директората, секретара министарства, шефа кабинета, ПР менаџера, два савјетника и секретарице министра. Рачун за мобилни телефон министра не плаћа министарство”, наводе у служби за односе са јавношћу.

Одлуком о накнади трошкова службених мобилних телефона предвиђено је да се цјелокупни телефонски рачуни плаћају премијеру, потпредсједницима Владе, министрима, генералном секретару и премијеровом шефу кабинета. До 30 еура се плаћа рачун савјетницима премијера, замјенику генералног секретара, помоћницима генералног секретара и руководиоцима канцеларија, док се до 20 еура плаћа савјетницима потпредсједника Владе и генералног секретара.

У Владином бироу за односе са јавношћу наводе и да канцеларијски материјал набавља уз поштовање начела економичности и рационалног трошења буџетског новца, док за репрезентације постоји правилник према којем то право могу користити само премијер, потпредсједници, министар без портфеља и генерални секретар Владе.

„Средства за репрезентацију на основу Правилника, користе се за организовање протоколарног ручка или вечере, коктела за учеснике састанака, међународних конференција и састанака од посебаног значаја или другог протоколарног догађаја”, наводе у Владином бироу.

Бошковићу за путовања 3.000, Гвозденовић и Марковић ћуте

У Влади тврде да се трошкови за службена путовања исплаћују у Генералном секретаријату, по налогу претпостављених и уз одобрење генералног секретара.

Boskovic Predrag

Новац се, како наводе, исплаћује на основу Уредбе о накнади трошкова државним службеницима и намјештеницима. Из Министарства правде, као и ресору задуженом за одрживи развој и туризам “Вијестима” нијесу одговорили колико је новца у новембру потрошено за службена путовања у Црној Гори и иностранству, као и хотелски смјештај и дневнице запослених.

„За дневнице у земљи и иностранству, и ноћења министра Бошковића, пет директора директората, два савјетника министра, шефа кабинета, ПР менаџера и два возача министарство је у новембру потрошило 3.291 еуро. Од тога је 1.639 еура издвојено за дневнице у иностранству, 810 еура је исплаћено за дневнице у земљи док је 842 утрошено на ноћења у Црној Гори и иностранству”, наводе у министарству Предрага Бошковића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here