Насловна Политика Министар финансија САД: Губимо кредибилитет

Министар финансија САД: Губимо кредибилитет

0
ПОДИЈЕЛИ

Кредибилитет САД-а биће угрожен уколико Конгрес не одобри реформе квота и управљачких права у Међународном монетарном фонду (ММФ), упозорио је данас амерички министар финансија Џек Лу.

dzek-lu

„Тражимо подршку Конгреса за реформе квота и управљачких права у ММФ-у. Наш међународни кредибилитет и утицај су под ризиком“, рекао је Лу у обраћању комитету за финансијске услуге Представничког дома, преноси агенција Франс прес.

Амерички Конгрес већ две године блокира ступање на снагу реформи договорених 2010, које би удвостручиле средства у фонду и дала веће право гласа земљама „у успону“ као што је Кина. Сједињене Америчке Државе су једина земља која има контролни удео у гласачким правима у ММФ-у, што значи да је за сваку битну одлуку потребно одобрење Вашингтона.

Управљачка, односно гласачка права у ММФ-у се добијају на основу специјалних права вучења која се рачунају према јачини економије земље.

Бројне земље су већ прилично исфрустриране неспособношћу америчке администрације да обезбеди подршку Конгреса за реформе.

„Предложене реформе ојачале би финансије ММФ-а на дужи период, модернизовале управљачку структуру фонда и очувале лидерску улогу САД-а у обликовању те институције“, рекао је Лу.

„Наш дуготрајни неуспех да изгласамо промену квота и гласачких права у ММФ-у доводи до тога да друге земље, од којих су неке наши блиски савезници, доводе у питање нашу посвећеност ММФ-у и другим међународним институцијама у чијем смо стварању учествовали и које служе америчким и глобалним економским и безбедносним интересима“, додао је министар.

Лу је напоменуо да одлагање реформи подстиче земље чија је економија у успону да креирају сопствене паралелне финансијске институције. Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република (БРИКС) су прошле године најавили оснивање сопствене развојне банке, а Кина је недавно покренула основање Азијске инфраструктурне инвестиционе банке (АИИБ).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here