Насловна Политика Министар: Босни пријете терористички напади

Министар: Босни пријете терористички напади

0
ПОДИЈЕЛИ

“У БиХ постоји 3.000 потенцијалних терориста. Толики број једноставно није могуће надзирати. Имају своје људе у нашим политичким структурама.”

Sredoje Nović

Министар цивилних послова БиХ и вишегодишњи високи функционер југословенске обавјештајне службе Средоје Новић рекао је у интервјуу за новине Пресс РС од уторка да БиХ пријете терористички напади, устврдивши да се у политичким структурама те земље налазе особе које подупиру тероризам.

У политичким структурама БиХ позиционирао се један добар број људи који не само да подржава, већ је директно укључен у структуре потенцијалних терориста“, рекао је Новић.

Појаснио је да је обавјештајна агенција у БиХ прије пет година располагала информацијама да се дио екстремиста настоји укључити у структуре политичких странака и институција власти, али тврди да оне нијесу ништа предузеле.

Они су свој циљ остварили, а да власти готово нијесу мрднуле прстом да то спријече“, додао је Новић наводећи да челни људи из безбједносних служби страхују од екстремиста блиских режимима и државама из којих се регрутују и финансирају терористи.

„Бројна упозорења, попут неколико пута понављане изјаве шефа Обавјештајно сигурносне агенције (ОСА) Алмира Џуве да у БиХ постоји 3.000 потенцијалних терориста, указује на то да је БиХ бачва барута када је ријеч о тероризму. У БиХ, оваквој каква јест, једноставно није могуће надзирати толики број потенцијалних терориста и плашим се да ће се БиХ врло брзо суочити с веома озбиљним проблемима“, истакао је Новић.

Он је изразио сумњу и да је противљење дијела бошњачких странака измјени државног закона о пребивалишту и боравишту грађана мотивисан тиме да би се „потенцијалним терористима, спавачима и обавјештајцима из исламских земаља“ омогућило да се пријаве на било коју адресу укључујући чак и државно предсједништво или сједиште вјерске организације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here