Насловна Друштво “Милунке Савић кула” вечерас у Вирпазару

“Милунке Савић кула” вечерас у Вирпазару

3
ПОДИЈЕЛИ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У коноби “Бадањ” у Врипазару вечерас са почетком у 18 сати одржаће се промоција књиге Светозара Ђуришића “Одбљесци ловћенског пламена”, у чијем средишту је поема посвећена српској хероини Милунки Савић. Ријеч је о књизи недавно изашлој из штампе, у издању београдског књижевног Удружења “Поета”.

О Ђуришићевом остварењу које већ изазива завидно интересовање говориће свештеник и новинар Јован Пламенац и књижевници Веселин Ракчевић и Невен Милаковић, као и сам аутор. Програм промоције водиће новинар Миленко Јовановић
Књижевни критичари су јединствени у оцјени да је Ђуришић својом другом књигом веома оригинално и ефектно успио, да, на само себи својствен начин овјековјечи цјелокупну српску историју.

Књижевник из Београда Веселин Џелетовић, рецензент Ђуришићеве књиге, поред осталог је записао:

-Фрескостиховањем одаја куле аутор осликава споменике древности, ваздиже родоболнике којима пријети заборав и спасава их од вјечне погибије.

Ђуришић својом наумном и свевидећом поемом посвећеном Милунки Савић врхуни своје умјетничко поетско твораштво, чинећи истовремено да нам пред очима мину – први српски светац, владар и маченосац, светородна лоза Немањића, свијетли Лазар, поље Косово, свједочи Џелетовић.

Уз поему коју је назвао “Милунке Савић кула”, у књизи су се нашли и стихови које је Ђуришић крстио као “Војевање Ђуље Јованова”, слиједећи “Примјере чојства и јунаштва” Марка Миљанова, као и “Пјесму ми је изаткала вила”, гдје вапи за српским Косовом, разговара с Његошем, моли за препород и васкрсење посрнуле Црне Горе…

Светозар Ђуришић је рођен 1949. године у Забесу код Вирпазара. Прије ове, објавио је књигу поезије “Трагом кристала” 1989. године.

ПОДИЈЕЛИ

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  ko ne može da dođe noćas tamo , đe može da kupi tu knjigu, ima nas mnogo koji volimo i kupujemo knjige , ali i onih koji neke ne bi uzeli ni za đžabe

  • 0
   0

   Поштована,

   Промоција ове књиге одржаће се и у Подгорици 30.11.2013. у 19 сати, у Матици српској, у организацији нашег портала, па ће и то бити прилика да дођете до ње.

   Срдачни поздрави,
   Редакција портала

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here